Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir labvēlīgāk noskaņots pret jaunu nekā lietotu automašīnu tirgotājiem, pauda Latvijas Lietoto automašīnu tirgotāju asociācijas (LLATA) prezidents Uģis Vītols.

Vītolam ir aizdomas, ka VID, veicot inspekcijas, ir aizdomīgāks pret lietotu automašīnu tirgotājiem, jo pastāv uzskats, ka šajā nozarē ir izteiktākas ēnu ekonomikas nianses. Viņaprāt, VID līmenī lietotu automašīnu tirgotāji jau no sākta gala tiek uzskatīti par negodīgiem, jo rodas iespaids, ka VID veic pārbaudes ar iepriekš izveidotu formālu nostāju.

LLATA prezidenta ieskatā šāda attieksme diskreditē lietotu automašīnu tirdzniecības uzņēmējdarbības vidi un vēlmi darboties šajā jomā. Vienlaikus Vītols gan atzina, ka pašreizējā tirgus situācijā godīgam tirgotājam ir grūti būt konkurētspējīgam lietotu auto tirgū, paužot cerību, ka tie, kas mēģina izvairīties no nodokļu maksāšanas, tiks izskausti.

Taujāts, kā lietotu automašīnu tirgotājiem sācies 2016.gads, viņš norādīja, ka gads bijis bez īpašām sensācijām un statistiski nav vērojamas izteiktas izmaiņas salīdzinājumā ar 2015.gada sākumu. Savukārt no prognozēm par gadu kopumā Vītols atturējās, skaidrojot, ka politiskā un nodokļu vide ir parāk nestabila, lai tādas veiktu.

Runājot par konkurenci nozarē, asociācijas vadītājs stāstīja, ka starp lietotu automašīnu tirgotājiem nav īpaši sīva sāncensība, jo katrs atradis savu tirdzniecības nišu – pārdod dārgākas vai lētākas lietotās automašīnas vai arī uzņēmējdarbība nostiprinājusies kādā konkrētā apkārtnē vai jomā. Tāpat tirgū ir nostabilizējies tirgotāju kodols, tāpēc nozarē aktīvi neparādās jauni komersanti.

Savukārt, vērtējot konkurenci starp jaunu un lietotu automašīnu tirgotājiem, LLATA prezidents pauda, ka jauno automašīnu tirgotāji izmanto pašreizējo tirgus situāciju saviem centieniem pārdalīt tirgu, kurā pastāv uzskats, ka jauns auto ir labs, bet lietots – slikts. Vienlaikus gan viņš uzsvēra, ka salīdzinājumā ar jauno automašīnu tirgu lietoto automašīnu tirgus jau izsenis ir bijis stabils un no visām valstī reģistrētajām automašīnām aptuveni 70% ir lietotas.

Vītols piebilda, ka jaunu un lietotu automašīnu tirgi tomēr ir jāskata atsevišķi, jo ne visi var vai vēlas atļauties jaunu automašīnu.

LLATA dibināta 2010.gadā, un tās mērķis ir sekmēt lietoto automašīnu tirgus attīstību Latvijā, lietderīgi izmantojot biedru un pieaicināto speciālistu zināšanas, pieredzi un informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!