Privatizācijas aģentūras (PA) padome piektdien nolēma atbalstīt valstij piederošo 8% jeb 3,192 miljonu a/s "Latvijas gāze" (LG) akciju pārdošanu vairākās atklātās speciālās izsolēs Rīgas Fondu biržā par naudu.
Padome nolēma atļaut pirmajā izsolē par naudu pārdot 2% jeb 798 000 akciju, bet par pārējām izsolēm tiks lemts vēlāk.

Tāpat tika nolemts valsts īpašumā atstāt divas LG akcijas, jo pretējā gadījumā tiktu pārkāpts ar kompānijas akcionāriem noslēgtais līgumus. PA ģenerāldirektors Janis Naglis prognozēja, ka 2% akciju pārdošanā speciālā atklātā izsolē Rīgas Fondu biržā varētu notikt jau šā gada jūlijā. Par 8% LG akciju pārdošanu speciālā izsolē biržā PA padome izšķīrās, jo šādā gadījumā valstij ir iespējams gūt vislielākos naudas ieņēmumus. Tiek prognozēts, ka, pārdodot izsolē par naudu 8% LG akciju, maksimālie ieņēmumi, ko valsts iegūtu, ir 12 321 120 latu. Savukārt, pārdodot 2% akciju, varētu iegūt 3 080 280 latu.

Kā pozitīvs aspekts, realizējot visas valstij piederošās akcijas biržā par naudu, tiek norādīts arī tas, ka izsolē var piedalīties ne tikai stratēģiskie investori, bet arī citi interesenti. Turklāt, pieņemot šādu lēmumu, tiek pilnībā ievēroti privatizācijas noteikumi, akciju pirkuma pārdevuma līgums un akcionāru līgums.

Savukārt minētā lēmuma trūkums ir iespējamie LG stratēģisko akcionāru iebildumi, kā arī tas, ka šādā gadījumā netiek atprečoti privatizācijas sertifikāti. Pēc PA ģenerāldirektora vārdiem, kompānijas akcionāri pret minēto lēmumu varētu iebilst, jo citos iespējamos LG akciju pārdošanas variantos akcionāri LG akcijas varētu iegādāties par zemāku cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!