Foto: stock.xchng
Latvija var zaudēt vairākus desmitus miljonus latu, ja Ekonomikas ministrija (EM) kā valsts pārstāve "Latvenergo" apturēs Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas projekta attīstību, bet tā īstenošanā ieinteresētie sāks tiesāšanos, svētdien ziņo LNT raidījums "Top 10".

Lai arī iepirkuma komisijas sarunu procedūrā, kas tika uzsākta jau aizpagājušajā gadā, ir noteikts uzvarētājs - Turcijas kompānija "Gama", ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) ir apšaubījis projekta izmaksu pamatotību un līdz ar to zaļo gaismu nedod. Ministra vilcināšanās tiek saistīta ar vietējo biokurināmā piegādātāju lobētajām interesēm un piedāvājumu TEC-2 rekonstrukcijas vietā Rīgā būvēt šķeldas elektrostaciju, ziņo raidījums.

TEC-2 rekonstrukcijas pabeigšanas jeb otra aizvietojošā energobloka būvniecības pretendentu atlasei 2008.gadā tika uzsākta sarunu procedūra. No diviem saņemtajiem piedāvājumiem jau pirms gada izraudzīts lētākais, ziņo "Top 10".

Turcijas kompānija "Gama" 400 megavatu energobloku piedāvā uzbūvēt par 350 miljoniem eiro. Taču līgums aizvien noslēgts nav. Kampars, kurš pats šonedēļ atradās Indijā, "jā" vārdu aizvien nedod, dodot mājienus, ka projektu var īstenot lētāk. Formālais galīgā lēmuma pieņēmējs gan ir Ekonomikas ministrijas jaunieceltais valsts sekretārs, bijušais Kampara padomnieks Juris Pūce. Izšķiršanās notikšot nākamotrdien.

Lai arī neviens pretendents sūdzības par sarunu procedūras rezultātiem nesniedza, raidījumam no drošiem avotiem esot zināms, ka konkursā zaudējusī otra dalībniece - Spānijas kompānija "Iberdrola" - tagad saka, ka TEC-2 energobloku varot uzbūvēt par 30 miljoniem lētāk.

"Tas būs tas aspekts, kas būs jāizvērtē - vai šī iepirkuma procedūrā varēja būt vēl kādi ieguvumi. Es arī esmu dzirdējis šādas baumas, pats ar mani neviens nav runājis no spāņu uzņēmuma, ka būtu iespējas kaut ko realizēt lētāk," raidījumam sacīja Pūce.

Neskatoties uz ekonomikas ministra Kampara pretrunīgajiem izteikumiem, ministrijas valsts sekretārs apgalvo, ka simtiem miljonu vērtais TEC-2 rekonstrukcijas projekts iet savu gaitu un apturēts netikšot.

Neoficiāli izskan, ka par TEC-2 rekonstrukcijas apturēšanu nostājušies biokurināmā piegādātāji, piedāvājot Rīgā būvēt šķeldas elektrostaciju.

Sūdzības par projekta iespējamo apturēšanu gan no ārvalstu vēstniekiem, gan no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, kas projektu gatava kreditēt, jau saņēmis finanšu ministrs Einars Repše (JL). Viņš tomēr norādot, ka tā ir ekonomikas ministra problēma, ziņo "Top 10".

Runas par iespējamo projekta apturēšanu un tai sekojošo tiesāšanos, kas var beigties ar miljonu piedziņu no Latvijas, Pūce skaidro ar vienkārši sakāpināto interesi par ļoti lielu projektu. Tas gan nesakrīt ar Kampara izteikumiem, ka viņš nav pārliecināts par TEC-2 otrā bloka nepieciešamību.

Jau ziņots, ka ERAB piešķīra 100 miljonus eiro (aptuveni 70 miljoni latu) TEC-2 rekonstrukcijai. Taču pret TEC -2 vērienīgo rekonstrukciju iebilst biomasas ražotāji un vides organizācijas, norādot, ka gāzi izmantojošā jaudīgā TEC-2 pēc rekonstrukcijas faktiski neatstās vietu zaļajai enerģijai. Vairākas ar šķeldas biznesu saistītas asociācijas, kā arī vides un zaļo ideju paudēji lūdza ERAB finansējuma piešķiršanu vismaz atlikt, lai objektīvi izvērtētu, vai Latvijā piemērotāka nebūtu biomasas stacijas būvniecība.

Vienlaikus Eiropas Komisija (EK) atļāva Latvijas valstij sniegt atbalstu jaudas maksājumu veidā Liepājas cietā kurināmā elektrostacijas būvniecībai.

Latvija Liepājas cietā kurināmā elektrostacijas projektu EK iesniedza pērn decembra sākumā. EK norāda, ka projekts paredzēts Latvijas enerģijas ieguves avotu dažādošanai, un tajā var izmantot cieto kurināmo, piemēram, ogles vai biomasas maisījumu. Valsts atbalsts var izpausties kā konkursa kārtībā piešķirts tiešais grants, kura uzvarētājam ir pienākums nodrošināt elektrostacijas darbību vismaz 6000 stundas gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!