Kalsnavas spirta rūpnīcas ražotnes izmantotājas SIA "Riga Bestsprit" ("Bestsprit") darbinieki šodien piketā pie Finansu ministrijas tā arī nepanāca kompromisu ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) direktoru Andreju Sončiku par akcīzes nodokļa uzrēķinu spirta ražotnei.
VID ģenerāldirektors piketētājiem pauda pārliecību, ka "Bestsprit" par aizvadītajā gadā ievesto jēlspirtu bija jāmaksā akcīzes nodoklis. Savukārt spirta ražotnes kolektīvs uzskata, ka nodokli samaksājuši spirta ražotāji, kas, pērkot "Bestsprit" pārstrādāto jēlspirtu, saražojuši alkoholiskos dzērienus, par ko savukārt samaksāts akcīzes nodoklis.

Savukārt Sončiks pauda pārliecību, ka uzņēmumam nodokļu uzrēķins piemērots atbilstoši tam, kā uzņēmums deklarējis ievesto izejvielu. "Ja jūs deklarējat, tad mēs rīkojamies atbilstoši likumam," sacīja VID vadītājs. "Bestsprit" kolektīva pārstāvji gan sacīja, ka norādījumus, kā jādeklarē ievestais jēlspirts, Latvijā devis VID Galvenās muitas pārvaldes direktora vietnieks Andrejs Runcis.

Saeimas deputāte Ingrīda Ūdre VID ģenerāldirektoram norādīja, ka sākotnēji VID vēstulē, kura tika sagatavota, bet tā arī netika nosūtīta spirta ražotnei, bija norādīts, ka uzņēmumam akcīzes nodoklis nav jāmaksā, savukārt "Bestsprit" nosūtītajā vēstulē bija norādīts, ka nodoklis ir jāmaksā.

Deputāte uzskata, ka šāda veida VID rīcība ir traktējama kā politisks pasūtījums. VID vadītājs aicināja sniegt dokumentārus pierādījumus šim apgalvojumam. Komentējot šo aicinājumu, cits Saeimas deputāts Jānis Freimanis retoriski jautāja - "kuru [politisko] pasūtījumu tad raksta dokumentāri". Sončiks noraidīja pārmetumu, ka viņš pildītu politisku pasūtījumu.

Nespējot panākt kompromisu par spirta ražotnei uzrēķināto akcīzes nodokli, VID ģenerāldirektors solīja, ka pirmdien, 29.jūlijā, plkst.15 tiksies ar spirta ražotnes grāmatvežiem, lai pārrunātu šo jautājumu. Šajā tikšanās reizē plāno piedalīties arī Saeimas deputāti Ūdre un Freimanis.

"Bestsprit" darbinieki bija sašutuši, ka ar viņiem kārtējo reizi nav izdevies aprunāties ar finansu ministru Gundaru Bērziņu. Lai tiktos ar finansu ministru, piketētāji pat bija gatavi doties uz Meitenes robežkontroles punktu, kur viņš šodien viesojas. Tā kā Bērziņš tur plāno uzturēties samērā īsu laiku un spirta ražotnē strādājošie nepaspētu viņu satikt, brauciens uz robežkontroles punktu tika atlikts.

Ūdre lūdza VID ģenerāldirektoru nodot finansu ministram, ka Bērziņš ir "bailīgs kā zaķis", kurš "nevar iznākt pie cilvēkiem". Arī VID vadītāja atbildes piketētājiem Ūdre vērtēja kā izvairīgas.

Kā ziņots, Bērziņš, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Andrejs Sončiks un VID Galvenās muitas pārvaldes direktors Kalvis Vītoliņš šodien dodas uz robežkontroles punktu "Meitene", lai iepazītos ar tajā pabeigtajiem otrās kārtas darbiem, iepriekš informēja VID.

Šodien pie Finansu ministrijas notiek "Bestsprit" darbinieku pikets, kurā, kā iepriekš bija plānots, piedalās aptuveni 40 dalībnieku. Pie piketētājiem bija iznācis Sončiks, ar protestētājiem runā atsevišķi politiķi, piemēram, Saeimas deputāte Ingrīda Ūdre. Kopā ar spirta rūpnīcas darbiniekiem pie Finansu ministrijas piketē arī daži zemnieki.

Piketa laikā spirta ražotnē strādājošie cer saņemt atbildes uz iepriekš finansu ministram adresētajiem jautājumiem. Jūlija pirmajā pusē vairāki Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāji un zemnieku saimniecību pārstāvji nosūtīja atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā, aizstāvot "Bestsprit", pauda viedokli, ka problēmas rūpnīcai mākslīgi rada valsts ierēdņi.

Vēstulē, kas nosūtīta Valsts prezidentei, valdības vadītājam un VID, tika norādīts, ka šo mākslīgi radīto problēmu dēļ jācieš zemniekiem, kuriem nav, kur realizēt šā gada graudu ražu, un kuri nevar saņemt naudu par pārdotajiem graudiem.

Atklāto vēstuli parakstīja "Bestsprit", AS "Pallada", Latvijas-Ukrainas kopuzņēmuma SIA "Anion", Latvijas-Vācijas kopuzņēmuma SIA "Berlat", SIA "Mantija", SIA "Veta" un citu alkoholisko dzērienu ražotāju vadītāji un zemnieku saimniecību pārstāvji. Tomēr to atteikušies parakstīt tādu alkohola ražotāju kā SIA "Jaunalko" un SIA "Jaunpagasts plus" vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!