Foto: Sputnik/Scanpix
Izmantojot "Bitcoin" kā norēķinu līdzekli, patērētājiem nav nekādas aizsardzības kriptovalūtas krāpniecības vai zaudēšanas gadījumā, portālam "Delfi" norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) preses pārstāve Ieva Upleja.

Jau ziņots, ka augustā hakeru uzbrukumā vienai no lielākajām pasaules virtuālās valūtas "Bitcoin" biržām "Bitfinex" nozagta kriptovalūta 65 miljonu ASV dolāru vērtībā. Pēc piedzīvotā uzbrukuma "Bitfinex" zaudējumus sadalīja uz visiem biržas lietotājiem, kas savukārt atkal aktualizēja jautājumu par virtuālās valūtas izmantošanas drošību.

"Atceramies, ka, ja "Bitcoin" turētājs pazaudējis savas kriptovalūtas atslēgu, "Bitcoin" arī ir pazaudēts. Tāpat, ja "Bitcoin" turētājs nokļūdījies maksājumā, šādos gadījumos likumā paredzētā aizsardzība tradicionāliem maksājumiem uz kriptovalūtas maksājumu neattieksies," skaidro FKTK pārstāvji.

Tāpat, kā brīdina FKTK, finanšu tirgus dalībniekiem, iesaistoties "Bitcoin" pirkšanas un pārdošanas biznesā, ir augsts risks tikt iesaistītiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas shēmās.

Pašlaik Eiropas Savienībā (ES), tai skaitā arī Latvijā nav pieņemtas speciālas tiesību normas saistībā ar kriptovalūtu. Tā joprojām nav uzskatāma par legālu maksāšanas līdzekli.

Vienlaikus Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar priekšlikumu ieviest tiesisko regulējumu kriptovalūtas maiņas platformām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

FKTK arī informē, ka līdz šim ir bijuši tikai daži gadījumi, kad atsevišķas personas ir interesējušās par iespēju nodarboties ar "Bitcoin" tirdzniecību un maiņu, bet ne par "Bitcoin" izmantošanu.

"Bitcoin" ir norēķinu sistēma, kas radusies 2009.gadā. Maksājumi tiek reģistrēti publiskā reģistrā, kurā "Bitcoin" ir norēķinu vienība. "Bitcoin" norēķiniem akceptējuši arī tādi uzņēmumi kā "WordPress.com", "Overstock.com", "Expedia", "Dell" un citi. Projekta mājaslapā teikts, ka "Bitcoin" ir jāuzskata par augsta riska ieguldījumu un tā veidotāji cilvēkiem neiesaka tajā ieguldīt līdzekļus, ko tie nav gatavi zaudēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!