Foto: Valsts policija
Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (PABA) piedāvā Latvijā mainīt apdrošināšanas izmaksas kārtību ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem, nosakot, ka apdrošinātājs uzreiz apmaksā ārstēšanu, informēja PABA.

Asociācija skaidro, ka pašlaik Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas likums un apdrošinātāju prakse paredz - negadījumos cietušie var saņemt no OCTA apdrošināšanas ārstēšanās un rehabilitācijas kompensāciju tikai pēc tam, kad cietušais pats jau to ir apmaksājis.

Taču ne visi var sākumā paši apmaksāt dārgu ārstēšanās procesu un pēc tam iesniegt dokumentus un gaidīt no apdrošinātāja kompensāciju, it īpaši ņemot vērā to, ka apdrošinātāji var "visai patvaļīgi "apgraizīt" iesniegtās izmaksas un kompensē tikai daļu no tām", teikts asociācijas paziņojumā.

Tāpat ceļu satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanās iespējas nopietni ierobežo Latvijā visai izplatītā prakse strīdīgu avārijas apstākļu gadījumā piešķirt abiem avārijā iesaistītajiem tā saucamo "dalīto vainu", kas praksē nozīmē to, ka katrs avārijā iesaistītais saņemt tikai pusi no zaudējumu kompensācijas.

Nopietnu traumu gadījumā ārstēšanās un rehabilitācijas kurss var būt ļoti dārgs, un mazāk turīgiem cilvēkiem var būt ļoti grūti vai pat neiespējami atrast līdzekļus ārstēšanās procesam, ja piešķirtās "dalītās vainas" dēļ pašam ir jāsedz ievērojama daļa izdevumu. Asociācija norāda arī, ka bieži vien apdrošinātāji nekompensē zaudējumus uzreiz, bet "stiepj garumā".

Ja nevar atļauties apmaksāt ārstēšanos, tad attiecīgi arī pēc tam nevar pieprasīt no apdrošinātāja kompensēt ārstēšanās izdevumus, jo nav bijis naudas ko ieguldīt tajos un nav ne ārstēšanās, ne izdevumu ko kompensēt, skaidro asociācija.

"Ar to pašlaik Latvija ļoti negatīvā ziņā atšķiras no lielākās daļas Eiropas Savienības valstu. Eiropā personai nodarīto zaudējumu apmaksāšanā valda cits princips – "first pay then cry", kas nozīmē – vispirms maksā atlīdzību, bet pēc tam izskaidrojies," teikts asociācijas paziņojumā.

Tāpēc Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija uzskata, ka ir jāmaina pastāvošo OCTA regresu un atlīdzību samazināšanas kultūru un sākt izmaiņas pirmkārt ar vissvarīgāko – nodrošināt ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem adekvātu un savlaicīgu ārstēšanos un rehabilitāciju pilnā apmērā - jebkuram cietušajam. Tādēļ PABA sagatavoja un iesniedza saeimā attiecīgus grozījumus OCTA likumā.

Saeima 26.maijā pirmajā lasījumā atbalstīja būtiskus grozījumus OCTA likumā, un asociācija savus priekšlikumus iesniedza priekšlikumus grozījumiem uz otro lasījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!