Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan ne visi pasaulē un Latvijā bagātākie cilvēki var lepoties ar augstāko izglītību, tomēr retais uzdrošināsies noliegt mācību nozīmi tālākos panākumos un labklājībā. Portāls "Delfi" apkopojis informāciju par to, kur izglītojušies Latvijas bagātākie cilvēki.

Decembrī žurnāls "Kapitāls" laidis klajā jaunāko Latvijas turīgāko personu sarakstu. Tā līderis ir bankas "ABLV" līdzīpašnieks Oļegs Fiļs (īpašumu vērtība 299 miljoni eiro). Viņš mācījies Rīgas 72.vidusskolā, kas atrodas Ķengaragā, bet vēlāk - Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultāte. Tieši LU topošais miljonārs iepazinās ar Ernestu Berni, kas vēlāk kļuva par viņa ilggadējo biznesa partneri un "biedru" Latvijas miljonāru sarakstā.

Foto: Publicitātes foto

Berņa īpašumu vērtība aplēsta 296 miljonu eiro apmērā. Arī viņš studējis LU Ekonomikas un vadības fakultātē.

Ikgadējā bagātāko saraksta regulārie viesi un "Rietumu bankas" īpašnieki Leonīds Esterkins (256 miljoni eiro) un Arkādijs Suharenko (131 miljons eiro) bijuši eksakto zinātņu studenti.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Esterkins 1978.gadā pabeidzis mācības Rīgas Politehniskā institūta Automātikas un skaitļošanas tehnikas fakultātē. Savukārt Suharenko studējis tās pašas augstskolas Inženierbūvniecības fakultātē. Padomju laikā topošais baņķieris kādu laiku arī bijis inženieris būvniecības nozarē.

Sarakstā iekļautais "Olainfarm" akcionārs Valērijs Maligins (68 miljoni eiro) pie izglītošanās nopietni ķēries vien tad, kad jau bija kļuvis par uzņēmēju. 1998.gadā viņš ieguva bakalaura grādu RSEBAA Ekonomikas un finanšu fakultātē, 2002.gadā LU viņš ieguva ekonomikas un sociālo zinātņu maģistru, bet 2007.gadā Baltijas centrā "New Education Technologies University" viņš kļuva par ekonomikas zinātņu doktoru.

Foto: LETA

Slavenā latviešu uzņēmēja un būvnieka Kristapa Berga mazmazdēls - Amerikas latvietis Justs Nikolajs Karlsons (64 miljoni eiro) - pašmāju miljonāru sarakstos atrodas, kopš tie sākti veidot. 71 gadu vecajam uzņēmējam Latvijā pieder desmitiem nekustamo īpašumu, no kuriem pazīstamākais ir Berga Bazārs Rīgas centrā.

Foto: LETA

Pirms atgriešanās Latvijā, kas notika 90.gadu sākumā, Karlsons strādāja slavenā ASV juristu biroā "Caroll, Burdick & McDonaugh", kas var lepoties ar tādiem klientiem kā "Volkswagen", BMW, "Mercedes", "Audi" un "Volvo". Protams, strādāt tādā vietā bez atbilstošas izglītības ir visai nereāli, tādēļ nav pārsteidzoši, ka Karlsons mācījies Jēlas un Stenfordas universitātē.

Spēļu zāļu "Fēnikss" apsaimniekotāja SIA "Alfor" īpašnieks Jānis Zuzāns 1988.gadā pabeidzis Kaļiņingradas Elektrotehnisko institūtu, bet jau līdz tam desmit gadus aktīvi darbojies tautsaimniecībā - viņš bijis elektromehāniķis kuģos un inženieris Neorganiskās ķīmijas institūtā.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!