Foto: DELFI

Līdz piektdienas pulksten 10 Dabasgāzes tirgotāju reģistrā pietiekušies bija jau trīs komersanti, pauda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Viņš norādīja, ka tostarp divi no komersantiem saistīti ar elektroenerģijas tirdzniecību - SIA "Enefit" un AS "AJ Power Gas".

AS "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis šodien pēcpusdienā sacīja, ka arī "Latvenergo" iesniedzis SPRK pieteikumu par gāzes tirdzniecību.

"Iesaistīšanās gāzes tirdzniecībā ir solis "Latvenergo" produktu diversifikācijas virzienā. Koncerna vidēja termiņa darbības stratēģijā ir mērķis tirdzniecībā nostiprināt ilgtspējīgu un ekonomiski pamatotu pozīciju mājas tirgos, vienlaikus apsverot arī jaunas aktivitātes - gan jaunus tirgus no piedāvāto produktu viedokļa, gan, iespējams, arī no ģeogrāfiskā pārklājuma viedokļa," pauda Siksnis.

Pilnu apkopojumu par komersantiem, kuri šodien pietiekušies Dabasgāzes tirgotāju reģistrā, SPRK sola dienas beigās.

Kā ziņots, komersanti, kur vēlas nodarboties ar dabasgāzes tirdzniecību, no šodienas var reģistrēties Dabasgāzes tirgotāju reģistrā.

Lai reģistrētos, komersantam jāaizpilda un jānosūta regulatoram reģistrācijas paziņojums, kas pieejams SPRK mājaslapā. Vairāki komersanti jau izrādījuši interesi reģistrēties, lai līdz ar tirgus atvēršanu varētu sākt dabasgāzes tirdzniecību.

Dabasgāzes tirgotāju reģistrā iegrāmatotie komersanti dabasgāzes tirdzniecību varēs sākt no 2017. gada 3. aprīļa. Pēc 2017. gada 3. aprīļa dabasgāzes cena - līdzīgi kā patlaban elektroenerģijas cena - veidosies tirgū konkurences rezultātā.

Pēc SPRK vēstītā, līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu juridiskajām personām līdz šā gada 15.jūnijam būs jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017. gada 1. jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs atbilstoši pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1. jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par regulatora apstiprinātu cenu plus 20%

Savukārt mājsaimniecībām līdz ar tirgus atvēršanu nebūs obligāti jāizvēlas jauns dabasgāzes tirgotājs vai jāpērk dabasgāze par tirgus cenu. Ja mājsaimniecības turpinās dabasgāzi iegādāties no jau esošā tirgotāja, tad tās kā saistītie lietotāji saņems dabasgāzi par SPRK noteiktu cenu. Šāds pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts AS "Latvijas Gāze" kā publiskajam tirgotājam līdz 2019. gadam.

Dabasgāzes tirdzniecību un lietošanu, tostarp arī tirgotāja izvēles un maiņas procedūras, nosaka valdības apstiprinātie Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!