Foto: F64

Pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" (NBA) kopš 2013. gada nogales nav novērsusi dažādus defektus un nepabeigtus darbus Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas ārējā un iekšējā infrastruktūrā - kopumā 78 pozīcijās, portālam "Delfi" pavēstīja bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Ņemot vērā Kultūras ministrijas (KM) un NBA atšķirīgos viedokļus par to, kurš kuram nav samaksājis par ēkas būvniecību, LNB vērš uzmanību uz to, ka šis temats noteikti jāaplūko kontekstā ar nepabeigtajiem būvdarbiem un būtiskiem fiksētajiem defektiem LNB ēkas infrastruktūrā, ko NBA vēl joprojām nav novērsusi.

"Tādējādi NBA apgalvojums par valsts parādsaistībām šajā situācijā ir morāli nekorekts un juridiski nepamatots," uzsver LNB.

Tā kā būvuzraudzības uzņēmums "Hill International" šā gada 24. augustā nosūtījis vēstuli NBA par nepabeigto darbu un defektu novēršanas stāvokli LNB jaunbūvē, LNB pauž bažas un stingru kritiku NBA par tās bezdarbību konkrētās situācijas risināšanā.

Saskaņā ar "Hill International" sniegto informāciju LNB ēkas ārējās un iekšējās infrastruktūras defektu, nepabeigto darbu un garantijas laika perioda defektu novēršana praktiski nenotiek. Tādējādi netiekot pildīta vienošanās, ko paredz 2008. gada 15. maijā starp KM un NBA noslēgtais līgums par LNB būvdarbiem.

"Līgums nosaka, ka galvenajam būvuzņēmējam NBA garantijas laika periodā jāpabeidz visi būvuzrauga "Hill International" akceptētie un ar pieņemšanas-nodošanas aktu apstiprinātie neizpildītie būvdarbi, kā arī uz nodošanas brīdi fiksētie un ēkas lietošanas laikā atklātie defekti," klāsta Zilberts.

No 2013. gada decembra līdz šim brīdim pastāv 78 pozīcijas par nepabeigtiem darbiem un defektiem LNB ārējā un iekšējā infrastruktūrā, ko NBA vēl aizvien nav novērsusi, tostarp nav pabeigta grīdu apdare, nav novērsta sāļu izdalīšanās no ārsienām, granīta plātņu šuvēm, kā arī nav rasts ilglaicīgs tekošā jumta problēmas risinājums un nav novērsta ūdens sūce Rīgas IT Demo centra telpā u.c., norāda LNB.

Turklāt NBA nav iesniedzis "Hill International" augstākminēto darbu izpildes grafiku un nav sniedzis nekādus pamatotus paskaidrojumus par līguma nepildīšanas iemesliem, uzsver Zilberts.

Jau vēstīts, ka NBA sagatavojusi prasību tiesā līgumsoda piedziņai, jo uzskata, ka valsts arvien nav samaksājusi 4,8 miljonus eiro, kas ir pirmā daļa no būvdarbu laikā, atbilstoši līgumam, ieturētās naudas.

Savukārt KM uzskata, ka NBA valstij ir parādā 5,3 miljonus eiro.

Gaismas pils būvniecība ilga vairāk nekā sešus gadus un izmaksāja 163,1 miljonu eiro. Ekspluatācijā tā tika nodota pērnā gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!