Foto: DELFI

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē trešdien pēc Laimdotas Straujumas (V) uzaicinājuma piedalījās konkursa "Radām novadam" finālisti – Jānis Akmentiņš no komandas "Jauniešu vētra" un Kristaps Lamsters un Kristaps Kiziks no komandas "Purva bridēji", portālu "Delfi" informēja konkursa idejas autors Andris Čeksters. Konkurss "Radām novadam" tika īstenots sadarbībā ar portālu "Delfi".

Jaunieši deputātiem īsi prezentēja savus projektus, uzsverot to, ka tieši konkurss pamudināja viņus izmēģināt spēkus uzņēmējdarbībā.

"Sākumā mums bija tikai ideja un vēlme to notestēt. Visi apkārt teica, ka nekas mums neizdosies, bet mēs notestējām un mums sanāca," atzina populāro purva pastaigu idejas autors Kiziks.

Savukārt Akmentiņš minēja, ka, iesaistoties konkursā, ne tikai ir uzsācis uzņēmējdarbību, bet arī pārcēlies no dzīves Rīgā uz dzīvi Mazsalacā, lai varētu nodarboties ar velosipēdu ražošanu. Komisijas deputāti jautāja, vai tiek meklētas investīcijas inovatīvo velosipēdu ražošanā, uz ko Akmentiņš atbildēja, "ka ir investori, kuri atzīst ideju par labu un būtu gatavi ieguldīt, bet viņi vēlas, lai ražošana tiktu pārcelta uz Ķīnu, bet es vēlos pats ražot velosipēdus Latvijā".

Jaunieši arī izmantoja iespēju un komentēja pirms viņiem notikušo Pārresoru koordinācijas centra prezentāciju par cilvēkresursu attīstību Latvijā un attīstības dokumentu izpildes gaitu.

Akmentiņš uzsvēra, ka "visa pamatā ir izglītība, tā man dod iespējas pelnīt ar pamatnodarbošanos un vienlaicīgi attīstīt inovatīvas idejas. Inovācijas ir ilgstošs, daudzu gadu process." Kiziks atzīmēja, ka, "domājot par demogrāfijas problēmu risināšanu, ir jādomā, kā pacelt neapliekamo minimumu algām, kā arī maksimāli atbalstīt vecākus laika posmā, kad bērni ir pirmsskolas vecumā, jo tad, rūpējoties par bērnu, vecāki un vecvecāki ir visvairāk apdraudētie darba tirgū. Viņi var būt spiesti aiziet no darba, iziet no darba aprites. Var būt spiesti atteikties no paaugstinājuma iespējām, un tas rada negatīvu kopēju ekonomisko iespaidu".

Deputāte Ilze Viņķele (V) pateicās jauniešiem par sniegtajām pārdomām un atzina, ka tā ir "kā svaigs gaiss" pēc iepriekšējām prezentācijām.

Noslēgumā komisijas priekšsēdētāja Straujuma jautāja par tālākām konkursa norises perspektīvām un to, vai ir izdevies piesaistīt nepieciešamo finansējumu.

Čeksters atklāja, ka ir mainīts konkursa koncepts un ir plānots iesaistīt ne tikai studentus, bet visus jauniešus novados.

"Vakar iesniedzām projekta pieteikumu "Erasmus+" finansējuma saņemšanai. Ja tas tiks saņemts, tad tā ietvaros paralēli konkursam veiksim arī pētījumu par jauniešu uzņēmējdarbības motivāciju, iespējām un sekmēm Latvijas novados divu gadu garumā."

Ņemot vērā ierobežoto "Erasmus+" finansējuma apjomu, lai nodrošinātu atkārtotu konkursa norisi ir nepieciešami vēl 30 000 - 40 000 eiro.

Čeksters lūdza komisijas atbalstu šādas summas piesaistei: "Šā gada rudenī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārraudzībā tiks uzsākta "Inovāciju motivācijas atbalsta programma", kurai ir piešķirti 5 648 461 eiro precīzi tāda veida aktivitāšu finansēšanai kā konkurss "Radām novadam". Esam trīs gadus LIAA lūguši iespējas līdzfinansēt projektu, bet vienmēr saņemts atteikums. Arī šoreiz, neskatoties uz to, ka Ekonomikas ministrija ir atzinusi "Radām novadam" par labāko uzņēmējdarbības veicināšanas projektu Latvijā 2016. gadā. Manuprāt, šāda situācija ir pilnīgs farss. Rodas jautājumi, kam un uz kādiem principiem tiek izdalīta nauda un kāda ir tam visam efektivitāte."

Uz komisijas sēdi tika uzaicināta, bet nebija ieradusies LIAA pārstāve Silvija Karlsone, kura ir atbildīga par šo programmu, līdz ar to deputāts Jānis Dombrava (NA) aicināja sagatavot projekta īstenotājiem oficiālu vēstuli komisijai par izveidojušos situāciju, lai tā var prasīt no LIAA paskaidrojumus par "Inovāciju motivācijas atbalsta programmas" finansējuma izmantošanu un iespējām tomēr nodrošināt konkursa "Radām novadam" atkārtotu sarīkošanu.

Vēstīts, ka pēc divu gadu ilgas jauno uzņēmēju cīņas noslēdzies konkurss "Radām novadam", kurā pirmo vietu ieguva Mazsalacas komanda "Jauniešu vētra" no Vidzemes augstskolas.

Plānots, ka konkurss "Radām novadam" rudenī varētu atsākties ar vēl lielāku vērienu, šoreiz iesaistot pilnīgi visus Latvijas novadus.

Portāls "Delfi" aktīvi sekoja konkursam, ar rakstiem par "Radām novadam" var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!