Foto: DELFI
Elektrības tirgotāji varēs noteikt maksu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu. To paredz vakar valdības pieņemtie Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi.

Kā vakar valdības sēdē tika informēti ministri, no 1.aprīļa, kad Latvijā mājsaimniecības elektrību sāks pirkt brīvajā tirgū, tām būs iespēja elektrības tirgotāju mainīt katru mēnesi.

Taču noteikumi paredz, ka par līguma priekšlaicīgu izbeigšanu tirgotājs var noteikt maksu. Saskaņā ar noteikumiem šī maksa jāparedz elektroenerģijas tirdzniecības līgumā un jāiekļauj tirdzniecības piedāvājumā mājsaimniecības lietotājiem.

Ja līgumā noteiktais elektroenerģijas tirdzniecības periods pārsniedz divus gadus, tad maksa par līguma pirmstermiņa izbeigšanu var tikt piemērota tikai pirmajos divos tirdzniecības perioda gados.

Ja tirgotājs maina līguma nosacījumus elektroenerģijas tirdzniecības perioda pirmajos divos gados, tad lietotājs ir tiesīgs izbeigt līgumu pirms termiņa bez maksas piemērošanas.

Noteikumi paredz, ka līgumā ietverami nosacījumi, kas ļauj lietotājam atkāpties no noslēgtā līguma pirms elektroenerģijas piegādes sākšanas, par to paziņojot līdz iepriekšējā mēneša 20.datumam pirms elektrības piegādes sākšanas.

Kā ziņots, valdība atbalstīja Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumus, kas paredz, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa apmēram 850 000 mājsaimniecību būs iespēja kļūt par aktīviem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem un pirkt elektrību brīvajā tirgū, izvēloties sev izdevīgāko piedāvājumu.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 elektroenerģijas lietotāju, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, elektroenerģijas tirgū tiktu iesaistīti arī visi mājsaimniecības lietotāji (ap 847 300 lietotājiem), kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!