Foto: DELFI
Pērn Latvijas ekonomika augusi par 5,6%, un viens no tās dzinējiem bija būvniecības sektors, kas pieauga par 14,6%. "Delfi" aplūko, kuri jaunie celtniecības projekti krīzes laikā tika pamesti, bet tagad, līdz ar ekonomikas attīstību, cēlušies atkal uz savām kājām.

Par ekskluzīvu padara vairāk nekā 100 gadus vecu ēku


Foto: Publicitātes foto

Dzīvojamais nams Rīgā, Cēsu ielā 23 ir celts 1908. gadā pēc slavenā latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna projekta. Vēl 2010.gadā tas bija nolaistais grausts, bet 2011.gadā jau kā ekskluzīvs daudzdzīvokļu projekts sāka uzņemt īrniekus. 

Ēkas rekonstrukcijas projektu realizēja "Dekarta Property", kas pieder Kiprā reģistrētam Krievijas investīciju fondam "Dekarta Capital limited". 

'Tango projektu' atdzīvina Šķēles uzņēmums

Foto: LETA

Savulaik uzņēmums "Tango projekts" plānoja Rīgā, kvartālā starp Tērbatas, K.Barona, Blaumaņa un Dzirnavu ielu izveidot pieczvaigžņu viesnīcu, dzīvojamās mājas, birojus, restorānus un kafejnīcas, nelielus veikalus, veselības, sporta un skaistumkopšanas centrus, trīs apzaļumotus iekšējos pagalmus.Kopējās investīcijas projekta realizācijā bija plānotas vairāk nekā 60 miljonu latu apmērā.

2008.gadā gan līdz ar krīzes sākšanos grandiozais projekts tika apturēts, bet 2009.gadā kvartāla īpašumus nopirka "TA projekts", kas pieder bijušajam premjeram  Andrim Šķēlem īpašumā esošajai kompānijai "TA sabiedrība". Šobrīd projektā jau realizēta moderna autostāvieta. 

'Z-torņus' uztic pašmāju būvniekiem


Foto: LETA

Būvdarbi kompleksā "Z torņi" tika atsākti 2010.gada vasarā. Sākotnēji bija plānots, ka būvdarbus uzticēs igauņu "YIT Ehitus", tomēr ēku podiumu būvēšanu sāka pašmāju būvfirma SIA "Uzņēmējs".

Pārdaugavā pie Zunda kanāla iepretim Preses namam iecerētais projekts tika aizsākts 2008.gadā, taču 2009.gada sākumā būvniecība tika apturēta, skaidrojot to ar "tehnoloģisko pārtraukumu". 

Ēkās atradīsies biroju un tirdzniecības telpas, kā arī viesnīca, kuras operators būs "Sheraton" viesnīcu tīkls. 

'Premium' klases daudzdzīvokļu māja Miera ielā


Foto: Publicitātes foto

Ekskluzīvās ēkas celtniecība tika uzsākta 2007. gadā, bet 2008. gada beigās celtniecības darbi apstājās un uzceltais tika iekonservēts. Visticamāk, galvenais iemesls bija nekustamā īpašuma krīze Latvijā, portālam "Delfi" stāsta mājas īpašnieka "Pillar Management" sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Bunte. 

"Miera Park House" jaunceltnes iegādes summa bija 2,4 miljoni eiro (1,7 miljoni latu) un, pēc šī brīža aprēķiniem, "Pillar" plāno līdz 2014. gada vasaras sākumam, kad daudzdzīvokļu nams tiks nodots ekspluatācijā, tās rekonstrukcijā un apdarē ieguldīt vēl aptuveni 3 miljonus eiro (2,1 miljoni latu).

Vēl viens veiksmes stāsts


Foto: Publicitātes foto
Arī nesen renovētā daudzdzīvokļu māja uz Tallinas un Miera ielas stūra krīzes laikā nebija tajā estētiskākajā stāvoklī, taču 2013. gadā tā kalpo par vienu no piemēriem, kas liecina, ka  būvniecības sektors un ekonomika valstī iegūst arvien pievilcīgāku formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!