Foto: Shutterstock

Būvekspertu sertifikācija notikusi atbilstoši noteiktajām procedūrām un plānotās aktivitātes sertifikācijas nodrošināšanai apliecina Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) resursu plānošanas atbilstību, lai nodrošinātu, ka pēc šā gada 1. jūlija būvprojektu un būvju ekspertīzes Latvijā veiktu tikai sertificēti speciālisti, pavēstīja Ekonomikas ministrijā (EM).

Lai pārrunātu būvekspertu sertifikāciju, par kuru bažas paudusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un būvniecības nozares organizācijas, EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis un Būvniecības un mājokļu politikas departamenta vadība vairākkārt tikusies ar BVKB vadību un pārstāvjiem.

BVKB vadība informējusi ministriju par būvekspertu sertifikācijas līdzšinējo procesu, kā arī iepazīstināja ar BVKB plānotajām aktivitātēm, kas tiks veiktas tuvāko mēnešu laikā, lai nodrošinātu būvekspertu sertifikāciju būvniecības nozarei nepieciešamajā apmērā. BVKB direktors uzsvēra, ka līdz šā gada 1. jūlijam izsniegto sertifikātu skaits sasniegs vismaz 100, kas būs pietiekams daudzums, lai apmierinātu būvniecības tirgus dalībnieku pieprasījumu pēc ekspertīžu veikšanas pēc 2016. gada 1. jūlija.

"Līdzšinējais sertifikācijas process BVKB organizēts atbilstoši noteiktajām procedūrām, un plānotās aktivitātes sertifikācijas nodrošināšanai apliecina, ka BVKB resursu plānošana šī uzdevuma veikšanai ir atbilstoša, lai nodrošinātu, ka pēc šā gada 1. jūlija būvprojektu un būvju ekspertīzes Latvijā veiktu tikai sertificēti speciālisti. Vienlaikus BVKB pauda gatavību nepieciešamības gadījumā nodrošināt iespēju kārtot eksāmenu un iegūt sertifikātus visiem interesentiem neatkarīgi no to skaita. Līdz ar to ministrija ir guvusi apstiprinājumu, ka no šā gada 1. jūlija būvniecības ekspertīzes tiks nodrošinātas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem," klāstīja Ķirsis.

Ministrijas pārstāvji aicinājuši BVKB veikt visas plānotās aktivitātes ekspertu sertifikācijas nodrošināšanai iepriekš noteiktajā termiņā, apliecinot, ka netiek plānotas izmaiņas normatīvajos aktos, kas pagarinātu pārejas periodu sertifikācijas jomā pēc šā gada 30. jūnija.

EM atgādināja, ka no šā gada 1. jūlija būvprojektu un būvju ekspertīzes Latvijā varēs veikt tikai BVKB sertificēti speciālisti.

Latvijas Būvinženieru savienība, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienība, LPS, kā arī citi būvniecības nozares eksperti un pārstāvji vērsušies pie Valsts prezidenta un premjera, lūdzot steidzami izvērtēt BVKB darbību attiecībā uz būvekspertu sertifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!