Foto: Saeimas administrācija
Līdz ar naftas cenu krītošās gāzes cenas radījušas problēmas biogāzes ražotājiem, no kuriem "Latvenergo" elektrību iepērk par gāzes cenai piesaistītu tarifu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga". Šie uzņēmēji panākuši, ka Ekonomikas ministrija (EM) aizejošās ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) vadībā izstrādājusi tiem izdevīgus noteikumus, lai novērstu zaudējumus, kas radušies gāzes cenu krituma rezultātā.

Izmaiņas prasīs "Latvenergo" iepirkt elektroenerģiju no biogāzes ražotājiem par paaugstinātu tarifu, kas lielā mērā piesaistīts gāzes cenai.

Līdz ar naftas cenu tā pēdējā gada laikā būtiski kritusi no 277 līdz 206 eiro par 1000 kubikmetriem. No 166 līdz 133 eiro par megavatstundu samazinājusies arī cena, kādu "Latvenergo" maksā biogāzes ražotājiem. Latvijas Biogāzes asociācija vērsusies Zemkopības ministrijā (ZM) ar lūgumu atrast kompensāciju, lai lielās biogāzes zemnieku saimniecības neciestu no cenu izmaiņām.

Saruna par fiksēto gāzes cenu notikusi ZM 22. janvārī, kur biogāzes ražotāji tikušies ar ekonomikas un zemkopības ministru. Asociācija uzstājīgi pieprasījusi ministrijai palīdzēt biogāzes saimniecībām, piemēram, Latvijas Biogāzes asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Kārkliņš e-pastā EM valsts sekretāra vietniekam Jurijam Spiridonovam rakstījis: "Ceru, ka šā brīža aizķeršanās saistīta ar Jūsu milzīgo darba slodzi, nevis ar metodisku vēlmi skaņošanai paredzētos materiālus izsūtīt pašā pēdējā brīdī, lai partneri tos fiziski vairs nevarētu savā starpā apspriest un nepieciešamības gadījumā koriģēt. Drīz vairs nespēšu atbildēt uz lopkopju telefona zvaniem."

Dažas dienas pirms valdības lemšanas biogāzes ražotājiem izdevies izcīnīt sev izdevīgus noteikumus, kas paredz, ka gāzes cena, pēc kuras aprēķinātu tarifu, būtu tāda pati, kā pirms gada - 270 eiro par 1000 kubikmetriem. Tas ļautu biogāzes ražotājiem atgūt zaudēto ceturto daļu no ienākumiem. "Mūsu gala versija skar aptuveni 20 personas. (...) Par pretimnākšanu var runāt tikai lauksaimnieku sakarā. Lauksaimnieku sakarā tā ir pretimnākšana, bet pamatota," sacījis Spiridonovs. "Tā ir tāda liela vēlme atbalstīt lauksaimniekus, kuriem šobrīd ir sarežģīta situācija. Ieklausījāmies ZM un piedāvājām samērīgu risinājumu," izmaiņas skaidrojusi bijusī ekonomikas, tagad finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Biogāzi ražo apmēram 20 lielās saimniecībās. Kā atzīmē raidījums, to īpašnieki ir pastāvīgi partiju ziedotāji un daudz atbalstījuši ZZS, piemēram, agrofirmas "Tērvete" akcionārs Vitatuts Paškausks savulaik ziedojis ZZS 10 000 latu.

Projekts uz valdību būtu jāvirza jaunajam ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V). Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) gājis pie viņa un prasījis nekavēties, taču Ašeradens esot neizpratnē, ko darīt, jo no vienas puses esot ZZS spiediens, bet no otras - projekts nozīmē apgrūtināt "Latvenergo" ar lielākiem maksājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!