Foto: Publicitātes foto

Latvijas Bankas īstenotajā kolekcijas monētu programmā plānotās komponistam Emīlam Dārziņam un vērdiņam veltītās sudraba monētas tiks kaltas Nīderlandes kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Dārziņam veltītās sudraba kolekcijas monētas kalšanas kopējā līgumcena ir 73 850 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Šīs monētas plānotā maksimālā tirāža ir 5000 eksemplāru.

Nīderlandes kaltuve uzvarējusi arī konkursā par vērdiņa 500 gadu jubilejai veltītas sudraba kolekcijas monētas izgatavošanu. Plānotā kopējā līgumcena ir 71 420 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Šīs monētas plānotā maksimālā tirāža ir 7000 eksemplāru.

Faktiskais abu monētu kalšanas līgumcenas apmērs tiks precizēts līguma izpildes laikā, pamatojoties uz Londonas metāla biržas cenām metāla pirkšanas dienā.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Bankas kolekcijas monētu programmā plānotas sešas monētas. Pirmā no šī gada kolekcijas monētām - "Ugunsdzēsībai Latvijā 150" - jau nonākusi interesentu rokās. Nākamnedēļ pie interesentiem nonāks sudraba kolekcijas monēta "Rīgas pilij 500". Šogad plānots izdot arī Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītu monētu un "Pasaku monētu".

Pagājušajā gadā Latvijas Banka laida apgrozībā sešas kolekcijas monētas. Tās bija veltītas Ainažu jūrskolas jubilejai, Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai", Baltijas ceļa 25. gadskārtai, Vecajam Stenderam, Kurzemes barokam, tika izdota arī latviešu etnogrāfiskajām un folkloras tradīcijām veltīta "Gadskārtu monēta". Sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2014" tika atzīta monēta "Kurzemes baroks".

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī, nevis visā eirozonā. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!