Eiopas Rekonstrukciju un attīstības bankas (ERAB) otrdien pieņemtais lēmums par 100 miljonu eiro piešķiršanu TEC-2 rekonstrukcijai bijis pozitīvs, trešdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness" (Db), atsaucoties uz neoficiālu informāciju.

To Db apliecinājis arī a/s "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, piebilstot, ka tas būtu ļoti liels brīnums, ja ERAB iepriekš apsolītos 100 miljonus eiro TEC-2 400 megavatu jaunā dabasgāzes bloka celtniecībai nepiešķirtu.

Db jau iepriekš vēstījis, ka vairākas ar šķeldas biznesu saistītas asociācijas, kā arī vides un zaļo ideju paudēji bija gatavi šo finansējuma piešķiršanu apturēt, rakstot vēstules ERAB un prasot finansējuma piešķiršanu vismaz atlikt, lai objektīvi izvērtētu, vai Latvijā piemērotāka nebūtu biomasas stacijas būvniecība.

Vēstules arī uz ERAB esot nosūtītas, kā arī ERAB esot pieprasījis no "Latvenergo" šajā sakarā komentāru, tomēr galu galā bankas lēmums palicis nemainīgs — 100 miljomi eiro
aizdevums Latvenergo tiks piešķirts. Zaļo ideju paudēji savu tālāko rīcību nekonkretizē, vien norāda, ka ar Latvenergo vēl mēģinās runāt.

"Mums tas ir jādara, jo kā lai citādi ved Latvenergo pie prāta izmantot mūsu vietējos resursus? Ja neieklausīsies, varēsim kārtējo reizi Latvijas vēsturē ierakstīt neprātīgu projektu — lielas importētās dabasgāzes stacijas būvniecība," Db sacījis Latvijas biomasas asociācijas valdes loceklis Didzis Palejs. Viņš norādījis, ka vairākas reizes esot ticies ar Latvenergo valdes locekļiem un piedāvājis savu atbalstu biomasas stacijas tapšanā, taču sarunas palikušas bez rezultātiem. A/s "Latvenergo" valdes loceklis Aigars Meļko šādas tikšanās noliedz.

"Manuprāt, katram ir tiesības uz savu viedokli, bet ir ārkārtīgi nekorekti nākt ar šādiem paziņojumiem klajā dažas dienas pirms bankas galīgā lēmuma pieņemšanas. Jo vairāk tāpēc, ka ideja par TEC-2 rekonstrukciju tika apspriesta no 2007. gada un visiem enerģētikā iesaistītajiem cilvēkiem, tajā skaitā Rīgas Tehniskās universitātes profesorei Dagnijai Blumbergai un Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas prezidentam Edgaram
Vīgantam par šo projektu sen jau viss bija zināms. Šis gadījums tikai vēlreiz ilustrē
Latvijas biznesa vidi," sacīja Miķelsons. "Latvenergo" vadītājs neapliecināja, ka no Siltumuzņēmumu asociācijas saņemtās opozīcijas dēļ tuvākā laikā grasītos izstāties.

""Latvenergo" ir šīs asociācijas lielākais biedrs, tomēr mēs neesam karstas putras strēbēji un uz ecēšām notikušā dēļ nelēksim. Ir skaidri redzams, ka šī vēstuļu rakstīšana nebija tikai viena cilvēka aktivitāte, taču tajā, kas aiz visiem šo zaļo ideju faniem stāv, es negribu iedziļināties," sacījis Miķelsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!