Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maizes trūkums daļā mazo pārtikas veikalu saistībā ar Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma stāšanos spēkā varētu būt īslaicīga problēma, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pauda maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja "Fazer Bakery Baltic", kurā ir apvienotas "Fazer" maiznīcas Ogrē un Kauņā, rīkotājdirektors Mindaugs Snarskis.

Viņš norādīja, lai arī uzņēmuma attiecības ar tirgotājiem kopumā ir vērtējamas kā labas, īstermiņā sadarbību ietekmē izmaiņas likumos. Piemēram, saistībā ar Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma stāšanos spēkā pilnīgi visiem veikaliem ir liegta iespēja ražotājam atdot atpakaļ nepārdoto preci. "Iepriekš mazie veikali tā varēja darīt un tos šīs izmaiņas ietekmē. Tieši tādēļ mēs mazajos veikalos tagad redzam tukšus plauktus. Tomēr agrāk vai vēlāk veikalu īpašnieki sapratīs, ka tukši plaukti nozīmē arī nulli ieņēmumos," sacīja Snarskis, piebilstot, ka tā varētu būt īstermiņa problēma un ilgākā termiņā uzvarēs arī ilgtermiņa domāšanas veids.

"Fazer Bakery Baltic" rīkotājdirektors Baltijas valstīs sacīja, ka uzņēmumam pašlaik nākas daudz runāt ar veikaliem un stāstīt, ka tukšie plaukti nozīmē arī tukšas kabatas.

Saistībā ar Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma stāšanos spēkā daļā mazo pārtikas veikalu ir samazinājies preču sortiments, tostarp trūkst pat tādas preces kā maize.

Šā gada 1. janvārī stājās spēkā Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums, kas ir izstrādāts, lai līdzsvarotu tirgotāju un piegādātāju intereses preču mazumtirdzniecībā un tas mazumtirgotājiem aizliegs piemērot virkni prasību preču piegādātājiem. Tostarp, regulējums nosaka, ka mazumtirgotājs par piegādātajām precēm nevarēs noteikt nepamatoti ilgu norēķināšanās termiņu, kā arī mainīt pārtikas preču pasūtījumu divas dienas pirms preces piegādes vai vēlāk.

Likumā arī paredzēts, ka turpmāk mazumtirgotājs piegādātājam nevar likt maksāt par līguma slēgšanu, piemēram, par to maksājot tirgotājam tā saucamo ieejas maksu vai plauktu maksu par preču atrašanos veikalā . Tāpat mazumtirgotājs nevar likt piegādātājam kompensēt tirgotāja negūto peļņu pret pārdotajām precēm un izmaksas, kas saistītas ar jaunu veikalu iekārtošanu vai veco veikalu atjaunošanu, kā arī ierobežot piegādātāja brīvību vienoties ar citu tirgotāju par zemāku cenu.

Tāpat likums aizliedz kompensēt mazumtirgotāja izmaksas, kas saistītas ar mazumtirgotāja loģistikas pakalpojumu izmaksām, izņemot gadījumus, kad mazumtirgotājs ar piegādātāju būs noslēguši rakstveida vienošanos par preču izplatīšanu. Likums arī paredz atbildību par pārkāpumiem, un par to izdarīšanu Konkurences padome mazumtirgotājam varēs piemērot naudas sodu līdz 0,2% no apgrozījuma pēdējā pārskata gadā, bet ne mazāku kā 70 eiro.

Uzņēmums "Fazer Latvija" ir dibināts 2000. gadā, un tā pamatkapitāls ir 17,183 miljoni eiro. Vienīgais "Fazer Latvija" īpašnieks ir Somijas kompānija "Fazer Bakeries", kas ir viens no skandināvu grupas "Fazer Group" uzņēmumiem. "Fazer" specializējas maizes, saldumu un cepumu ražošanā, kā arī ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!