Foto: F64
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pirmdien apturējusi visu "RSK apdrošināšanas AS" (RSK) izsniegto licenču darbību līdz nākamā gada 31.janvārim un aizliegusi slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, informē komisija.

Apdrošinātājam uzlikts pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 31.janvārim, izpildīt maksātspējas prasības un pilnībā nodrošināt tehnisko rezervju segumu ar aktīviem. RSK arī aizliegts slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, taču apdrošinātājam jāturpina pildīt saistības par iepriekš noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem, informē FKTK.

Šādu lēmumu FKTK pieņēmusi, lai aizsargātu apdrošināto personu intereses un arī tāpēc, ka RSK vadība un akcionārs Rīgas dome nav spējusi veikt savlaicīgus pasākumus, lai nodrošinātu apdrošinātāja darbību atbilstoši likuma prasībām.

Virbalis, komentējot FKTK lēmumu, norāda, ka "apdrošināšana ir nozare, kuras finanšu darbību līdzīgi kā bankām stingri reglamentē likumdošana un uzraugošās institūcijas, kā, piemēram, FKTK. "RSK apdrošināšanas AS" ir kapitālieguldījumi, kas ļauj tai turpināt pildīt saistības ar klientiem. Kas attiecas uz FKTK lēmumu, tad tālākie darbības soļi tā izpildei būs atkarīgi no akcionāra - Rīgas domes. No uzņēmuma puses akcionāram visa nepieciešamā informācija un dokumentācija ir sagatavota. Šobrīd uzņēmumam ir jāgaida tās lēmumi gan par privatizāciju, gan par FKTK prasību izpildi, kas akcionāram ir jāpieņem pēc iespējas drīzāk."

RSK norāda, ka līgumi ar esošajiem klientiem pirms termiņa beigām netiks lauzti. Neskaidrību gadījumā aicina klientus sazināties ar RSK, zvanot pa tālruni 67031111 vai vēršoties savā RSK filiālē.

Jau ziņots, ka Rīgas dome 26.maijā nolēma ieguldīt 1,25 miljonus latu RSK pamatkapitālā, lai netiktu apturēta uzņēmuma darbības licence. Tika arī pārdota RSK piederošā ēka Lāčplēša ielā 60, ko iegādājās SIA "Rīgas nami" par 787 000 latu.

RSK pašu līdzekļu nepietiekamība marta beigās bija 2,5 miljoni latu. Par to, ka RSK pamatkapitālā steidzami nepieciešams papildu ieguldījums, FKTK informēja uzņēmumu, brīdinot, ka gadījumā, ja kapitāla atjaunošanas jautājums netiek atrisināts, FKTK lems par RSK licenču apturēšanu.

Iepriekšējo RSK vadību uzņēmuma padome aprīlī atlaida no darba, jo izskanēja ziņas par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu. Par RSK valdes priekšsēdētāju tika iecelts Dainis Virbalis, taču viņa kompetenci apšaubīja domes opozīcija un 16.decembrī viņš atkāpās no amata.

26.oktobrī Rīgas pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisija nolēma uzdot sagatavot domes lēmuma projektu par RSK nodošanu privatizācijai ar privātā kapitāla piesaistīšanas metodi. Arī par šo lēmumu opozīcija pauda asu kritiku, tomēr domes pašreizējā vadība norāda, ka privatizācijas process uzsākts jau 2005. gadā pēc investīciju kompānijas "Bastions ZS" (bijušais "AAS Balta" akcionārs) pieteikuma. Interesi privatizēt šo uzņēmumu toreiz izteica arī apdrošināšanas kompānijas BTA un "Balta".

RSK izveidota uz apdrošināšanas AS "Rīgas slimokase" bāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!