Foto: LETA

Ceturtdiebn notikušajā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lielāko nodokļu maksātāju sveikšanas ceremonijā triumfēja degvielas tirgotāja SIA "Statoil Fuel&Retail" (no šodienas uzņēmuma nosaukums ir SIA "Circle K Latvia"), kas uzvarēja trīs kategorijās.

"Statoil Fuel&Retail" uzvarēja nominācijās - "2015. gada lielākais nodokļu maksātājs Latvijā", "2015. gada lielākais nodokļu maksātājs Rīgā un Rīgas plānošanas reģionā" un "2015.gada lielākais akcīzes nodokļa maksātājs".

"Statoil Fuel&Retail" nodokļos nomaksājis vairāk nekā 172 miljonus eiro.

Laurus plūca arī SIA "Rimi Latvia", kas tika nosaukta par "2015.gada lielāko algas nodokļu maksātāju", SIA "Orlen Latvija" uzvarēja kategorijā "2015.gada lielākais pievienotās vērtības nodokļa maksātājs", bet SIA "Mikrotīkls" tika sveikts kā "2015.gada lielākais eksportētājs pēc eksporta apjoma uz trešajām valstīm vai trešajām teritorijām".

Nominācijā "2015. gada debija" uzvarēja SIA "Ventspils Port Services".

Nominācijā "2015. gada lielākais nodokļu maksātājs starp valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām" uzvarējusi AS "Latvenergo".

Kurzemes reģionā par pagājušā gada lielāko nodokļu maksātāju atzīta SIA "Evija", Zemgalē - SIA "Astarte-Nafta", Vidzemē - AS "Cēsu alus", bet Latgalē - SIA "Latrostrans".

Latvijas Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija tika atzīta par 2015. gada aktīvāko VID sadarbības partneri.

Šogad pirmo gadu katrā no 13 kategorijām tika pasniegta ne tikai galvenā balva, bet atzinības rakstu saņēma arī otrs lielākais nodokļu maksātājs attiecīgajā nominācijā.

Par otro lielāko nodokļu maksātāju Latvijā 2015. gadā atzīta SIA "Neste Latvija", kas saņēma atzinību arī kā pagājušā gada otrais lielākais akcīzes nodokļa maksātājs un otrais lielākais nodokļu maksātājs Rīgā un Rīgas plānošanas reģionā.

Otrais lielākais algas nodokļa maksātājs pērn bija AS "Swedbank", otrais lielākais pievienotās vērtības nodokļa maksātājs - AS "Latvijas Gāze".

Atzinības rakstu kā pagājušā gada otrais lielākais eksportētājs pēc eksporta apjoma uz trešajām valstīm vai trešajām teritorijām saņēma kooperatīvā sabiedrība "Latraps".

Otrās vietas ieguvēja kategorijā "2015. gada debija" ir SIA "Mežgaile, Māliņa un Austriņš".

Nominācijā "2015. gada otrais lielākais nodokļu maksātājs starp valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām" atzinības rakstu saņēma SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca".

Kurzemes reģionā par pagājušā gada otro lielāko nodokļu maksātāju atzīta AS UPB, Zemgalē - AS "Virši-A", Vidzemē - AS "Valmieras stikla šķiedra", bet Latgalē - AS "Latvijas maiznieks".

Vienlaikus piektdien, 1. aprīlī, 2448 nodokļu maksātājiem, tajā skaitā 1964 nodokļu maksātājiem atkārtoti, bet 484 nodokļu maksātājiem pirmo reizi, tiks nosūtīta VID pateicība par 2015.gadā veiktajām ievērojamām iemaksām valsts budžetā, godprātīgo un atbildīgo attieksmi pret nodokļu saistību izpildi un līdzšinējo sekmīgo sadarbību ar nodokļu administrāciju.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone apbalvošanas ceremonijas laikā uzsvēra, ka šie 2448 nodokļu maksātāji pērn ir nodrošinājuši 44% no visiem valsts budžeta nodokļu ieņēmumiem.

"Tāpat kā katru gadu, šiem 2448 nodokļu maksātājiem, kas katrs nodokļos pērn nomaksājis vairāk nekā 100 000 eiro, līdz nākamā gada 1.maijam veiksim tikai monitoringu, bet pārbaudes klātienē neveiksim," sacīja Pētersone.

Viņa piebilda, ka pērn aptuveni 7000 no visām juridiskajām personām ir nodrošinājušas 91% no visiem vairāk nekā septiņu miljardu eiro nodokļu ieņēmumiem.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) apbalvošanas ceremonijā norādīja, ka ir gandarīta un pateicīga par ikvienu lielo nodokļu maksātāju, kuru šodien varēja godināt.

"Katrs godprātīgi nodokļos samaksātais eiro cents tiek novirzīts tādām jomām kā drošība, izglītība un veselības aprūpe, veicina iedzīvotāju sociālo labklājību un valsts konkurētspēju. Ceru, ka lielo nodokļu maksātāju neatlaidīgais un godprātīgais darbs kalpos kā uzticams paraugs citiem nodokļu maksātājiem, apliecinot, ka ar atbildīgu attieksmi pret nodokļu saistību izpildi tiek stiprināta stabila valsts attīstība," sacīja Reizniece-Ozola.

Arī VID ģenerāldirektore Pētersone visa VID kolektīva vārdā izteica pateicību valsts godprātīgajiem nodokļu maksātājiem par ikviena ieguldījumu valsts budžetā, par sekmīgo sadarbību ar VID un atbildīgo attieksmi pret valsts ekonomiku kopumā.

2015. gada lielākajiem nodokļu maksātājiem un aktīvākajam VID sadarbības partnerim tika pasniegtas īpaši šim gadījumam darinātas balvas, kuru vizuālais risinājums asociatīvi veidots bišu stropa šūnu veidā. Bišu stropa šūna raksturo sakārtotības jēdzienu, šūnu radītājām bitēm piemītošo nepagurstošo darbīgumu un apziņu, cik svarīgs stropa un saimes pastāvēšanā ir ikviena pienesums. Tādējādi balva simbolizē ideju par valsti, kuras pamatu, ilgtspēju un kopīgo labklājību nodrošina tieši sekmīgas un atbildīgas uzņēmējdarbības rezultātā gūtie ieņēmumi un godprātīgi veiktie maksājumi valsts budžetā.

Lielākie nodokļu maksātāji tika godināti jau deviņpadsmito gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!