Foto: LETA

Šā gada 25. augustā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 95. dzimšanas dienā, tiks atklāta jaunuzceltā Gaismas pils jeb jaunā LNB ēka. Kultūras ministrija (KM) aprēķinājusi, ka jaunās LNB ēkas uzturēšana gadā nodokļu maksātājiem izmaksās aptuveni trīs miljonus eiro gadā, vēsta laikraksts „Diena”.

Kultūras ministrija (KM) aprēķinājusi, ka jaunās LNB ēkas uzturēšana gadā nodokļu maksātājiem izmaksās aptuveni trīs miljonus eiro, kas ir  vairāk, nekā pašlaik tiek maksāts par pašreizējo LNB sešu ēku ekspluatāciju (420 000 eiro gadā).

KM pārstāvis Uldis Zariņš laikrakstam skaidrojis, ka veco ēku un jaunās LNB eksplutācijas izmaksas tiešā veidā salīdzināt nebūtu korekti, jo ir gana daudz būtisku atšķirību. LNB jaunajā ēkā tikšot piedāvāts daudz plašāks un atraktīvāks pakalpojumu klāsts – tai skaitā izstādes, koncerti, konferences, semināri un apmācības. Līdz ar to būtiski palielināšoties LNB klientu skaits. Tādējādi, kā uzsver Zariņš, varot pieņemt, ka ekspluatācijas izmaksas attiecībā pret bibliotēkas apmeklējumu nemaz nebūšot ievērojami augstākas par šībrīža izmaksām.

Viena no pozīcijām, kur izmaksas jaunajā LNB esot būtiski augstākas, ir izdevumi par elektroenerģiju, vēsta laikraksts. Pašreizējo sešu LNB ēku elektrības rēķins ir 86 000 eiro, jaunajā ēkā tas sasniegs 770 000 eiro. Galvenais iemesls izdevumu kāpumam – jaunās ēkas infrastruktūra un inženiertehniskais aprīkojums ievērojami atšķiras no vecajām ēkā.

Tāpat būtisku pozīciju veido ēkas un tās kompleksa uzskopšanas darbi. Pašlaik LNB iekštelpu un teritorijas uzkopšanu nodrošina bibliotēkas darbinieki, bet jaunajā ēkā šie pakalpojumi tikšot iepirkti, un gadā tas varētu izmaksāt ap 716 000 eiro.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!