"Parex bankas" ārkārtas akcionāru sapulcē otrdien ievēlēta jauna bankas padome – Juris Jākobsons, Maikls J. Borks, Lorencs Filips Adamss, Juris Vaskāns un Klāvs Vasks, informē banka.

"Parex bankas" padomē ievēlēti divi jauni pārstāvji: Juris Jākobsons, Latvijas Privatizācijas aģentūras projektu vadītājs "Parex bankas" restrukturizācijas jautājumos, un Klāvs Vasks, Latvijas Garantiju aģentūras valdes loceklis. Abiem jaunievēlētajiem padomes locekļiem ir vairāk nekā 15 gadu ilga pieredze banku sektorā.

Juris Jākobsons kopš janvāra ir Latvijas Privatizācijas aģentūras projektu vadītājs "Parex bankas" restrukturizācijas jautājumos, iepriekš ieņemot "Vereinsbank Riga" (vēlāk pārdēvēta par "HVB Bank Latvia", patlaban "UniCredit Bank") valdes priekšsēdētāja un prezidenta amatu, un "SEB Bank Latvija" valdes locekļa un viceprezidenta amatu. Jākobsons ieguvis maģistra grādu biznesa vadībā Helsinku Biznesa skolā.

Savukārt Klāvs Vasks kopš 2009. gada jūlija ir Latvijas Garantiju aģentūras valdes loceklis. Plašu pieredzi ieguvis "SEB Bank Latvija", kur ieņēmis viceprezidenta amatu, bijis arī pārstrukturēšanas nodaļas un lielo uzņēmumu apkalpošana nodaļas vadītājs. Maģistra grādu ieguvis Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolā.

Bankas padome pārvēlēta, jo ar 31. martu darbu bankas padomē beidza Finanšu ministrijas pārstāvji: padomes priekšsēdētājs Andžs Ūbelis, kurš bankas padomē strādājis kopš 2008. gada 19. decembra, bet padomes priekšsēdētāja amatu ieņēmis kopš 2008. gada 28. decembra, un Valsts Kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš. Abi Finanšu ministrijas pārstāvji par darbu bankas padomē atalgojumu nesaņēma, kā arī tie nesaņems nekādas kompensācijas par darba attiecību pārtraukšanu.

Finanšu ministrija uzskata, ka šobrīd ir noslēdzies bankas pēckrīzes stabilizācijas posms un ir sākusies bankas restrukturizācijas fāze, tādēļ Finanšu ministrijas loma bankas vadībā ir mazinājusies. Tāpat par stabilitātes atgriešanos liecina arī starptautiskās kredītreitingu aģentūras "Moody's Investors Service" lēmums palielināt Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu no negatīva uz stabilu, norāda "Parex".

Jau vēstīts, ka valdība no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!