Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules trešajai lielākajai ekonomikai Japānai otrajā gada ceturksnī ir izdevies palielināt IKP par 1,9%, apgalvo valdības pārstāvji, ziņo "CNN Money".

Medijs skaidro, ka ir palielinājies japāņu tērēšanas apjoms, kas ir pārspējis ekonomistu sākotnējās IKP pieauguma prognozes – 1,4%. Tas arī iezīmē atkopšanos no tautsaimniecības samazinājuma pirmajā ceturksnī, ziņo "CNN Money".

"Pašreizējais pieaugums nav tik liels kā pērn", sacījis firmas "Capital Economics" vecākais ekonomists. Šī gada pirmā ceturkšņa ekonomikas samazinājums noslēdza kopš astoņdesmitajiem gadiem ilgo tās augšanas posmu. Tomēr divu gadu ekspansijas periods ir samazinājis Japānas resursus, kas ir cietuši ar dažādām problēmām, piemēram, strauji novecojošo populāciju un citām ekonomikas problēmām.

"Uzņēmumi piedzīvo lielas noslodzes un darbinieku trūkumu, kas rada grūtības saglabāt ekonomikas pieaugumu virs cerētā līmeņa," sacīja ekonomists. Viņš prognozēja, ka "pagaidām ekonomikas aktivitāte saglabāsies lēna".

Tās Japānas kompānijas, kas produktus eksportē uz ārzemēm, saskaras ar augošo globālās pārdošanas saspīlējumu. Valsts lielākie autoražotāji "Toyota", "Nissan" un "Honda" ir uztraukušies par ASV prezidenta Donalda Trampa draudiem aplikt ar nodokļiem arī auto importu.

Medijs ziņo, ka Japānas ekonomikai tuvojas vēl vienas briesmas: valdība ir paredzējusi paaugstināt pārdošanas nodokļu likmes nākamā gada rudenī. Pagājušo reizi, kad tās tika palielinātas, Japāna nokļuva recesijā.

Tiek prognozēts, ka ekonomikas rādītāji pieaugs, ja valdība aicinās iedzīvotājus pirkt vairāk, bet pēc nodokļa palielināšanas ekonomists prognozē atkārtotu tēriņu samazināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!