Foto: AFP/Scanpix
Jauniešiem darba vietas vasarā atrast ir iespējams, norāda Nodarbinātības valsts aģentūra, kā arī uzņēmumu un nevalstisko organizāciju piedāvājumi visā Latvijā.

Līdz ar pēdējiem zvaniem daudzās ģimenēs aktuāls kļūst jauniešu nodarbinātības jautājums brīvajā vasaras periodā. NVA informē, ka nodarbinātības pasākumos būs iespēja piedalīties skolēniem vecumā no 15 līdz 18 gadiem, tostarp pusaudžiem ar speciālām vajadzībām.

Lai spētu vasaras darbos iesaistīt pēc iespējas vairāk strādātgribētāju, NVA paredz, ka vienam pusaudzim noteiktais nodarbinātības periods ir viens mēnesis, bet atsevišķos gadījumos darba praksi būs iespējams pagarināt līdz diviem mēnešiem. Tikmēr vairāki uzņēmumi ir atvērti pieņemt vasaras strādātājus uz pilnu periodu - līdz pat 31. augustam un, ja jaunietis būs sevi pierādījis, sadarbību turpināt arī vēlāk.

Kādu darbu izvēlēties?


Foto: AFP/Scanpix

Jaunieši bezdarbnieki vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kuri nav ieguvuši profesionālo izglītību vai nav bijuši iepriekš nodarbināti, bet ir beiguši skolu, var pieteikties nevalstisko organizāciju organizētajām bezmaksas karjeras konsultācijām, lai saprastu, kādu darbu vai vasaras praksi izvēlēties labāk.

NVA karjeras speciālisti jauniešus klātienē konsultēs gan karjeras izvēles, gan plānošanas un profesionālās piemērotības jautājumos. "Karjeras konsultants palīdzēs apzināties un risināt tās problēmas, kas jaunietim var traucēt pareizai profesionālās nākotnes izvēlei, tālākai izglītībai vai darba meklējumiem, kā arī motivēs un iedrošinās jauniešus, veidojot karjeru, būt aktīviem un mobiliem," aģentūrai LETA uzsvērusi NVA pārstāve Iveta Kancēna.

Pieteikties karjeras konsultācijām var jebkurā no 28 NVA filiālēm visā Latvijā.

Kādas ir iespējas strādāt ārpus Latvijas?


Foto: AFP/Scanpix

Viena visiem derīga recepte darba atrašanai ārzemēs nav, tomēr visdrošāk to ir darīt Eiropas Darba mobilitātes portālā www.eures.europa.eu.

Tāpat iespējams izmantot kādu no darbā iekārtošanas firmu pakalpojumiem. Šādā gadījumā gan obligāti jāpārbauda, vai uzņēmumam, kurš piedāvā iekārtošanu darbā citā valstī, ir NVA izsniegta licence konkrētajā valstī šādu pakalpojumu sniegt. Oficiāli licencētu darbā iekārtošanas biroju Latvijā ir aptuveni simts.

Slēdzot līgumu ar šādu pakalpojumu sniedzēju, ļoti rūpīgi jāpārskata līguma noteikumi, lai vēlāk nebūtu pārsteigumi, konstatējot, ka uzņēmums, piemēram, neuzņemas atbildību par dzīvesvietas atrašanu vai cerētā darba vietā noorganizējis tikai darba interviju.

Tāpat jāņem vērā, ka dodoties uz citām zemēm, jārēķinās ar svešvalodu zināšanu nepieciešamību, jo daudzās valstīs nepietiek tikai ar angļu, vācu vai franču valodas zināšanām un ir jāzina arī vietējā nacionālā valoda (ja vien tā nav jau kāda no trim nosauktajām).

Kādas ir neapmaksātā darba iespējas?


Foto: AFP/Scanpix

Gadījumā, ja galvenais mērķis vasarā nav nopelnīt, bet gan iegūt tik ļoti nepieciešamo pieredzi un parādīt savas spējas, tādējādi nākotnē paverot lielākas darba piedāvājumu iespējas, jaunieši aicināti pieteikties arī kādā no brīvprātīgā darba vakancēm.

Šogad NVA sadarbībā ar gandrīz 200 biedrībām un nodibinājumiem ir izveidojusi aptuveni 500 brīvprātīgā darba vietas jauniešiem bezdarbniekiem.

Darba pieredzi esot iespējams gūt tādās profesijās kā sociālās palīdzības organizators, aprūpētājs, asistents personām ar invaliditāti, informācijas un datu ievades operators, administrators, asistents, projekta koordinators un citas.

Viena jaunieša nodarbinātības ilgums ir no viena līdz sešiem mēnešiem. Pasākuma laikā NVA jauniešiem izmaksā arī stipendiju - 40 latus mēnesī, bet tiem, kam ir invaliditāte - 60 latus. Pasākuma dalībnieki tiek apdrošināti pret nelaimes gadījumiem darba vietā.

Iesaistīties šajā NVA pasākumā var jebkura Latvijā reģistrēta biedrība vai nodibinājums. Lai to izdarītu, pieteikums jāiesniedz un brīvprātīgā darba vietas jāpiesaka tajā NVA filiālē, kuras teritorijā jaunieši tiks nodarbināti. Savukārt aģentūras darbinieki palīdzēs izvēlēties biedrības vai nodibinājuma darbības specifikai un prasībām visatbilstošākos kandidātus.

Līdz šim vislielākais brīvprātīgā darba vietu skaits ir Latgales reģionā un Rīgā. Visvairāk brīvprātīgā darba vietu izveidojusi biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts", nodarbinot 25 jauniešus bezdarbniekus Aizkrauklē, Alūksnē, Dobelē, Krāslavā, Ludzā un Rīgas reģionā, kā arī "Latgolys Studentu centrs", brīvprātīgajā darbā iesaistot 20 jauniešus bezdarbniekus Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē un Rīgas reģionā.

No kā jāuzmanās jaunietim?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms jaunietis uzsāk darbu, viņam kopā ar vecākiem ieteicams izvērtēt, kāds ir gaidāmai darbs.

Savukārt darba devējam ir pienākums informēt vecākus vai aizbildni par iespējamajiem draudiem bērna veselībai un drošībai. Drošības pēc arī pašam jaunietim, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, pirms līguma slēgšanas jāiziet iepriekšējas obligātās veselības pārbaudes.

Valsts Darba inspekcija (VDI) brīdina, ka pērn noticis viens nelaimes gadījumā darbā ar nepilngadīgu personu, kurš guva smagas traumas, bet 2011.gadā divas nepilngadīgas personas guvušas ne tik smagas traumas.

Tāpat ikgadēji vasaras sezonā pieaug saņemto iesniegumu skaits par nepilngadīgo personu darba tiesību neievērošanu. Sūdzības pārsvarā ir par neizmaksātu darba algu vai neievērotu darba laiku. Visbiežāk pārkāpumi tiek konstatēti, nodarbinot nepilngadīgas personas klientu apkalpošanas sfērā.

Tāpat VDI brīdina, ka pērn pieķerti 25 uzņēmumi, kas nodarbinājuši 28 jauniešus līdz 18 gadiem bez rakstveidā noslēgta darba līguma. Jāpiebilst, ka, ja nelaimes gadījumā darbā ciešs persona, ar kuru nav noslēgts rakstveida darba līgums, viņš nevar saņemt valsts sociālās garantijas.

Kas jāzina darba devējam?


Foto: AFP/Scanpix

Darba devējam jārēķinās, ka jaunietis nevar būt parasta pilnas slodzes darbinieka pilnvērtīgs aizvietotājs.

Piemēram, personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek noteikta piecu dienu darba nedēļa ar minimālo stundas tarifa likmi 1,375 lati.

Ja bērns vēl nav sasniedzis 15 gadu vecumu vai pabeidzis pamata izglītības iestādi, viņu nedrīkst nodarbināt ilgāk par četrām stundām dienā un vairāk par 20 stundām nedēļā. Savukārt pārējos jauniešus, kuri nav sasnieguši 8 gadu vecumu nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā.

Ja personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, papildus darbam turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību vai profesionālo izglītību, mācībās un darbā pavadītais laiks saskaitāms kopā un nedrīkst pārsniegt septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā. Arī gadījumos, ja personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek nodarbinātas pie vairākiem darba devējiem, darba laiks ir summējams.

Ir vairāki darbi, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus. Ar tiem var iepazīties 2002.gada 28.maija Ministru kabineta noteikumos Nr.206 "Noteikumi par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumi, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību".

Tostarp jāņem vērā, ka jauniešus jaunākus par 18 gadiem nedrīkst iesaistīt alkoholisko dzērienu apritē, piemēram, darbā bārā vai kafejnīcā, kas saistīts ar alkoholisko dzērienu pārdošanu un pasniegšanu. To paredz Alkoholisko dzērienu aprites likums.

Uzņēmēj, piesakies!


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja arī tavs uzņēmums piedāvā vasaras darbu jauniešiem, pastāsti par to, sūtot vēstuli uz redakcija@delfi.lv ar norādi "darbs jauniešiem". Iesūtītie darba piedāvājumi jau tuvākajā laikā tiks publicēti portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!