Foto: Vida Press

Ķīnas tiešsaistes tirdzniecības kompānija "Alibaba Group" ieinteresēta izmantot Latviju par tranzīta punktu preču sūtīšanai uz Ziemeļeiropu, pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

Tajā norādīja, ka trešdien Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes (LOTLP) sēde tika izskatīti vairāki jautājumi, tostarp par paveikto ārvalstu investīciju piesaistē transporta un loģistikas projektu realizācijā. Ostu padomes locekļi uzklausīja un pieņēma zināšanai Ārlietu ministrijas un Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvju ziņoto informāciju par paveikto ārvalstu investīciju piesaistē transporta un loģistikas projektu realizācijai. Ārlietu ministrija sniedza detalizētu informāciju par paveikto Latvijas vēstniecībās ārvalstīs ārvalstu investīciju piesaistē transporta un loģistikas projektu realizācijā 2016. gadā.

"Savukārt LIAA informēja par notiekošo darbu ārvalstu investīciju piesaistē, īpaši akcentējot paveikto piesaistot Ķīnas investorus, tostarp Ķīnas tiešsaistes tirdzniecības kompāniju "Alibaba Group", kas ir ieinteresēta izmantot Latviju kā tranzīta punktu savu preču sūtīšanai uz Ziemeļeiropu. LIAA darbu ar "Alibaba Group" sāka jau 2015. gadā, un sākotnēji sadarbībā ar starptautisko lidostu "Rīga" tika piedāvāts veidot distribūcijas centru lidostas teritorijā. Šobrīd LIAA sadarbībā ar lidostu izstrādā tarifu plāna piedāvājumu. Kopumā LIAA pērn ir strādājusi ar 21 transporta un loģistikas investīciju projektu, bet šogad – ar 11 transporta un loģistikas investīciju projektiem," klāstīja ministrijā.

SM prezentēto informāciju par Latvijas valsts tranzīta koridora starptautiskās konkurētspējas veicināšanu un situāciju transporta sektorā padomes locekļi pieņēma zināšanai. SM minēja virkni pasākumu starptautiskā līmenī, kas tiek realizēti, lai veicinātu Latvijas tranzīta koridora konkurētspēju un piesaistītu jaunas kravas, tai skaitā 4. līdz 7. novembrī Rīgā plānoto 16+1 formāta premjerministru samitu un biznesa forumu.

Tāpat LOTLP uzklausīja un pieņēma zināšanai "Latvijas Valsts ceļu" valdes priekšsēdētāja Jāņa Langes ziņojumu par galveno valsts autoceļu (Eiropas Savienības) struktūrfondu apguve), kas saistīti ar Latvijas ostām, attīstības plānu realizāciju 2016. gadā, kā arī par E kategorijas autoceļu būves, rekonstrukcijas gaitu, plāniem un uzturēšanas kvalitāti. Lange ziņoja, ka šogad valsts galveno autoceļu stāvoklis ir ievērojami uzlabojies un patlaban labā un teicamā stāvoklī ir 49,8% valsts galveno autoceļu (pērn 38%).

Tāpat Lange norādīja, ka apmierinošā stāvoklī ir 13,9% valsts galveno autoceļu un arī šis rādītājs šogad ir uzlabojies. Viņš uzsvēra, ka ceļu stāvokļa uzlabošanai turpinās vērienīgi ceļu remonti uz galvenajiem valsts autoceļiem.

LOTLP ir valdības izveidota institūcija, un to vada Ministru prezidents. Padome piedalās nozares politikas veidošanā, noteiktā kārtībā sniedzot priekšlikumus un atzinumus valdībai un citām institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!