Kirgizstānas pagaidu valdība ceturtdien pārņēmusi kontroli vairākās valsts privātajās bankās, tostarp arī Latvijas uzņēmējam Valērijam Belokoņam piederošajā "Manas bank", piektdien ziņo laikraksts "Bizness&Baltija" (BB).

Pagaidu valdība pieļauj, ka no bankas varētu būt aizplūduši Kirgizstānas gāztajam prezidentam Kurmanbekam Bakijevam pietuvinātu personu finanšu līdzekļi, ziņo laikraksts.

Kirgizstānas nacionālā banka ieviesusi sešu mēnešu pagaidu kontroli kopumā piecās valsts privātajās bankās. Valsts finanšu ministrs Temirs Sarijevs šo soli skaidro ar nepieciešamību kontrolēt, lai no valsts neaizplūstu bijušo valdošo personu finanšu līdzekļi.

"Manas bank" valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Verbickis uzskata, ka šis ir dīvains lēmums, jo 100% bankas kapitāla piederot eiropiešiem. Turklāt Latvija un Kirgizstāna ir noslēgušas investīciju aizsardzības līgumu. Viņš laikrakstam pastāstījis, ka Latvijas Ārlietu ministrija par to jau gatavojot notu.

Verbickis arī informējis, ka bankas ofisam, kas atrodas nemieru pārņemtajā Kazahstānas galvaspilsētā Biškekā, jau divas reizes uzbrukuši marodieri, taču bankas drošības dienests tos padzinis.

Belokoņs izveidoja "Manas bank" 2007.gadā, nopērkot gandrīz bankrotējušo Biškekas banku "Insan". Belokoņa banka ir pirmā Kirgizstānā ar Eiropas izcelsmes kapitālu. Tās atklāšanā piedalījās toreizējais premjers Aigars Kalvītis (TP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!