Saasinājušās attiecības starp Vecrīgas viesnīcas "Rolands" bijušajiem un pašreizējiem īpašniekiem - laikraksts "Dienas Bizness" trešdien raksta, ka jaunie viesnīcas īpašnieki SIA "Calculus", atsaucoties uz tiesībām izmantot īpašumu, lūguši maksātnespējīgās SIA "Skonto AL" darbiniekus pamest viesnīcu. Savukārt elektrības traucējumu dēļ otrdien no viesnīcas lūgts aiziet arī tās viesiem.
"Calculus" rīkotājdirektors un īpašnieks Kārlis Smiltnieks DB pastāstījis, ka maksātnespējīgās SIA "Skonto AL" administrators Aigars Lūsis ar viltību radis iespēju īpašnieku nomainījušajā viesnīcā turpināt uzņēmējdarbību "Skonto AL" vārdā.

"Viņš izmantoja gadījumu, ka viesnīcā strādāja cilvēki, kas vienlaicīgi atradās gan "Skonto", gan "Calculus" darbinieku sarakstā," skaidrojis Smiltnieks, norādot, ka tādējādi ienākumi no viesu uzņemšanas nonākuši "Skonto AL" rīcībā, bet "Calculus" cietis zaudējumus.

"Mūsu pacietības mērs bija pilns un mēs vērsāmies tiesā ar lūgumu pārtraukt "Skonto AL" darbību viesnīcas telpās," stāstījis "Calculus" īpašnieks. Tiesa prasību apmierinājusi un pirmdienas vakarā tiesu izpildītāju klātbūtnē "Skonto AL" darbinieki izvadīti no viesnīcas.

Pēc Smiltnieka stāstītā, otrdien viesnīcā parādījušās problēmas ar elektrību, kādēļ viesnīcas viesiem lūgts "Rolandu" pamest. "Taču mēs ceram, ka tuvākajā laikā elektriķi problēmas atrisinās un drīz viesnīca atkal uzņems viesus," Smiltnieks teicis.

Savukārt maksātnespējīgās SIA "Skonto AL" īpašniekam Agrim Latišam ir cits skaidrojums, kas pamudinājis "Calculus" uz šādu rīcību. Viņš DB paudis pārliecību, ka jaunie "Rolanda" īpašnieki dara visu, lai pēc iespējas ātrāk varētu jauniegūto īpašumu pārdot ar krietnu peļņu. "Kā lai savādāk izskaidro faktu, ka man "Latvijas Krājbanka" nedeva ne mazāko iespēju kredītu pārstrukturizēt, bet "Calculus" deva iespēju to nopirkt par sviestmaizi," Latišs teicis.

Uzņēmējs DB arī paudis sašutumu par "Calculus" izmantotajām metodēm. "Viņi viesnīcā ieradās ar tiesu izpildītāju un padsmit večiem treniņbiksēs un skūtām galvām; vai tā kāds rīkojas, ja ir tīra sirdsapziņa un rīcība saskaņota ar likumu?" Latišs jautājis.

Latišs arī atklājis, ka viesnīcā elektrība atslēgta apzināti un otrdienas rītā, pat nepasniedzot brokastis, no viesnīcas izlikti 37 ārzemju viesi. Viņu uztrauc iespējamās prasības par morālo kaitējumu.

Arī maksātnespējīgās "Skonto AL" administrators Aigars Lūsis DB norādījis, ka tiesas lēmumam, saskaņā ar kuru rīkojās tiesu izpildītāji, nav likumīga pamata, un sacījis, ka "Skonto AL" savas tiesības aizstāvēs ar visiem likumā paredzētajiem līdzekļiem.

Administrators, noraidot "Calculus" apsūdzību par it kā radītajiem zaudējumiem, DB pavēstījis, ka "Skonto AL" nekad nav pārtraucis darboties un ne ar viltu, ne kādām citām metodēm viņš nav traucējis "Calculus" darbību.

"Uzskatu, ka šis process ir nelikumīgs un par situāciju, kas izveidojusies, atbild "Calculus" un "Krājbanka". Visa mana darbība ir vērsta uz kreditoru kopuma interešu aizstāvību, taču tagad man jāliek atsaukums, ka plānotā kreditoru kopsapulce nenotiks," DB stāstījis Lūsis, skaidrojot, ka līdz ar uzņēmuma darbības apturēšanu kreditoriem nav par ko spriest.

"Skonto AL" kreditoru kopsapulcei bija jānotiek otrdien, bet trešdien presē ir publicēts Lūša paziņojums, ka uzņēmuma pirmā kreditoru sapulce būs 29.jūlijā.

DB atgādina, ka 17.februārī bijusī viesnīcas "Rolands" īpašniece SIA "Skonto AL" tika atzīta par maksātnespējīgu. Maksātnespēju pieteica pati sabiedrība, jo bija zaudējusi tās vienīgo īpašumu - viesnīcu "Rolands".

"Skonto AL" viesnīcas būvei no "Latvijas Krājbankas" bija ņēmusi kredītu. Šā gada janvārī banka vērsās tiesā, kur par pamatotu tika atzīta tās prasība pret "Skonto AL" 2,7 miljonu latu apjomā, un noteica apķīlāt Latiša īpašumu. Vēlāk krājbanka, neorganizējot izsoli, vienīgo firmas īpašumu kā ķīlu pārdeva SIA "Calculus".

Latišs uzskata, ka šādi rupji pārkāptas viņa kā ķīlas devēja likumiskās tiesības. Banka ir pārliecināta, ka rīkojusies saskaņā ar likumu. Šobrīd virkne ar "Skonto AL" īpašuma pārdošanu saistīto līgumu tiek apstrīdēti tiesā. Tiesas sēdes turpinājums paredzēts septembrī.

SIA "Calculus", kuras pamatkapitāls ir 2000 lati, reģistrēta šā gada 30.janvārī. Saskaņā ar "Lursoft" datiem, uzņēmums paredzējis nodarboties ne tikai ar viesnīcu biznesu, bet arī ar akmeņu ieguvi un kaļķu ražošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!