Valdības iecerētā "Parex bankas" sadalīšana "sliktajā" un "labajā" bankā ir pretrunā ar bankas iepriekš noslēgto vienošanos par "Parex" obligāciju jeb eirobondu emisiju, piektdien publicētajā intervijā laikrakstam "Telegraf" atzinis viens no bijušajiem bankas īpašniekiem Viktors Krasovickis.

Skaidrojot iespējamos tiesvedības riskus bankas sadalīšanas gadījumā, Krasovickis sacījis - "ja tas, ko raksta presē, ir taisnība, tad vienlaikus ar restrukturizācijas plāna pieņemšanu ir iestājies "Parex" defolts eirobondu jomā".

Tie esot pirms dažiem gadiem izlaistie eirobondi 100 miljonu latu apjomā. Krasovickis skaidrojis, ka pirms jebkuru eirobondu emisijas tiek parakstītas konkrētas saistības, piemēram, nesadalīt banku. Viņš sacījis, ka neesot svarīgi, kurā no bankas jaunveidojamajām daļām šīs obligācijas paliks – vienalga apņemšanās banku nesadalīt būs pārkāpta.

"Šī defolta rezultātā pār banku gāzīsies tiesas procesi arī no ārzemēm," prognozējis Krasovickis.

Krasovickis stāstījis, ka arī pats, visticamāk, vērsīsies tiesā, jo, sadalot banku, pārkāptas viņa kā noguldītāja tiesības. Bijušais baņķieris uzskata par diskrimināciju to, ka viņa noguldījumu plānots atstāt "sliktajā" sadalītās bankas daļā. Tāpat ar viņu kā akcionāru noslēgtais līgums būšot pārkāpts, tiklīdz banka pārtrauks izmaksāt tajā paredzētos maksājumus.

Bijušais baņķieris arī uzskata, ka Komerclikuma pants, uz kura pamata banku dala, "ne pārāk atbilst konstitūcijai". Tomēr galīgo lēmumu par tiesāšanos viņš pieņemšot, kad būšot iepazinies ar restrukturizācija plānu, kam pašlaik noteikts slepenības statuss.

Krasovickis arī paudis, ka neraizējoties par saviem noguldījumiem "Parex", jo "man tos tāpat atdos caur tiesu".

Jau vēstīts, ka valdība otrdien no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Vienlaikus Saeimā tiek izskatīts valdības atbalstīts likumprojekts, kas paredz no 1.jūnija ierobežot "Parex bankas" bijušo akcionāru un dibinātāju Valērija Kargina un Karsovicka procentmaksājumus no depozītiem laikā, kamēr banka saņem valsts atbalstu. Likumprojekts paredz, ka "Parex" no 1. jūnija būs liegts pildīt pakārtotās saistības, tostarp, aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus un citu atlīdzību.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!