Foto: LETA
"RBSSKALS" grupas uzņēmums "RBSSKALS Būvvadība" ceturtdien Zemgales priekšpilsētas tiesā iesniegusi lūgumu ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), portālam "Delfi" pavēstīja uzņēmuma pārstāvis Toms Briedis.

TAP ietvaros paredzēts reorganizēt kompānijas darbību un pārvarēt krīzi būvniecības nozarē Latvijā.

"RBSSKALS Būvvadības" valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns norādīja, ka "RBSSKALS" grupa būvniecības tirgū darbojas jau vairāk nekā 24 gadus, un šajā laikā pieredzēta gan ekonomikas augšupeja, gan lejupslīde. "Pašlaik uz TAP raugāmies kā uz vienīgo iespēju saglabāt savu profesionālo darbību," atzina Saukāns.

Portālam "Delfi" Saukāns skaidroja, ka tiesiskās aizsardzības procesam nevajadzētu ietekmēt iesāktos projektus un arī esošajā situācijā uzņēmums ir gatavs turpināt darbu ar klientiem. "Mēs turpinām strādāt ar uzņēmuma klientiem," viņš teica, uzsverot, ka "RBSSKALS Būvvadība" neatlaiž darbiniekus.

Viens no "RBSSKALS Būvvadības" projektiem ir bijušās Tabakas fabrikas rekonstrukcija. Lai arī iepriekš valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vēlējās lauzt līgumu, tika nolemts sākt sarunas un pašlaik norisinās mediācijas process.

Atbildot uz jautājumu, vai tiesiskās aizsardzības process varētu būt nepieciešams arī kādam citam "RBSSKALS" grupas uzņēmumam, Saukāns norādīja, ka pašlaik notiek sarunas ar investoriem un banku, lai to saprastu.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka notiekošais neskars grupas lielāko uzņēmumu – apsaimniekošanas kompāniju "RBSSKALS Serviss", kas "dzīvo patstāvīgi", līdz ar to uzņēmuma klientiem nav pamata satraukumam.

Kā "RBSSKALS Būvvadības" TAP mērķi viņš minēja uzņēmuma darbības reorganizāciju, piesaistot papildus finansējumu, lai stabilizētu "RBSSKALS Būvvadības" darbību un pārvarētu krīzes situāciju.

Pašlaik ir uzsāktas sarunas ar potenciālajiem investoriem par nosacījumiem reorganizācijas procesam, sarunās piedaloties arī "RBSSKALS" grupas finansējošajai bankai "Citadele", norādīja uzņēmumā.

Saukāns minēja – jebkuram uzņēmējam, kas kaut nelielā mērā ir saistīts ar būvniecību Latvijā, nav noslēpums, ka jau no pērnā gada nozarei ir pienākuši ļoti grūti laiki.

"Pagājušajā gadā tika pabeigti un nodoti ekspluatācijā lielākā daļa no esošajiem lielajiem publiskajiem būvniecības projektiem, vienlaikus jauni to vietā nav nākuši. Galvenais iemesls tam ir nespēja savlaicīgi apgūt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus nākošajam plānošanas periodam, kā ietekmē būvniecības nozare ir sākusi stagnēt".

"Ne jau ES fondu naudas apgūšana ir vienīgā problēma, tā ir tikai kārtējo reizi bēdīgā fakta konstatācija. Īstās būvniecības nozares problēmas, kuru seku ķīlnieki mēs esam un par kurām esam daudz runājuši, bet nevienam nav bijis pa spēkam tās atrisināt – pelēkais sektors, pelēkie iepirkumi, pelēkās algas, būvniecības likumdošanas interpretācijas patvaļa un nogalinoši zemākās cenas sindroms," klāstīja Saukāns, salīdzinot šīs problēmas ar ļaunu vīrusu, kas neļauj nozarei atveseļoties.

"RBSSKALS Būvvadības" apgrozījums pērn bija 20,99 miljoni eiro, uzņēmums strādāja ar 539,4 tūkstošu eiro zaudējumiem.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks kompānija "Damma".

"RBSSKALS" izveidots 1992. gadā un ir viens no lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!