Lietuvas otrs lielākais mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Iki" paziņojis par mērķi ienākt Latvijas tirgū un to kompānijai palīdzēs sasniegt bijušais veikalu tīkla "Rimi Latvija" ģenerāldirektors Knuts Kvisviks.
Paredzams, ka "Iki" veikali Latvijā tiks atvērti 2005.gada pirmajā pusē.

Darbības paplašināšanu Latvijā koordinēs "Iki" veikalu tīkla operatora "Palink" meitas uzņēmums SIA "Palink", kuru vada Kvisviks.

Norvēģu uzņēmējam, kurš "Rimi Latvija" vadīja no 1997. līdz 2003.gadam, ir pieredze Latvijas mazumtirdzniecībā, uzsvērts "Iki" paziņojumā.

Kā ziņots, Kvisviks vadībā "Rimi" kļuva par lielāko mazumtirdzniecības veikalu tīklu Latvijā, notika "Rimi" un "Interpegro" veikalu apvienošana. Pērn par Latvijas tirgus līderi, apsteidzot "Rimi", kļuva Lietuvas lielveikalu tīkls "VP Market", kas Latvijā darbību sāka 2001.gadā.

Lai finansētu darbības paplašināšanu, "Iki" plāno izlaist jaunas akcijas, kuru pārdošanā varētu iegūt 50 miljonus eiro (33,65 miljonus latu).

Konkurējošajam Lietuvas lielveikalu tīklam "VP Market" ir līderpozīcijas Latvijas tirgū. Septembra sākumā "VP Market" Latvijā bija 83 lielveikali. Skandināvijas kompānijas ICA pārvaldītajam "Rimi Latvija" savukārt Latvijā ir 40 lielveikali.

"Iki" Lietuvā ir 127 veikali, kuros strādā aptuveni 5000 cilvēki. Līdz šā gada beigām "Iki" Lietuvā plāno atvērt vēl desmit veikalus.

"Iki" ir ģimenes uzņēmums, kas pieder trim Beļģijas iedzīvotājiem brāļiem Ortiziem.

Pagājušajā gadā "Iki" strādāja ar 1,12 miljardu litu (218 miljonu latu) apgrozījumu, kas bija par 12% lielāks nekā gadu iepriekš.

Pirms kāda laika medijos izskanēja informācija, ka "Iki" apsver iespēju paplašināt darbību Igaunijā, Kaļiņingradas apgabalā un Baltkrievijā.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra apkalpojošās firmas "Lursoft" un aģentūras LETA arhīva datiem, 2003.gada augustā dibināto SIA "Dacapo" šā gada augustā no SIA "Behold" iegādājusies Lietuvas kompānija "UAB Palink" un uzņēmuma nosaukums mainīts uz "Palink".

SIA "Behold", kas kā darbības veidus reģistrējusi mazumtirdzniecību, 2003.gadā pēc "Rimi Latvija" ģenerāldirektora amata atstāšanas nodibinājis Kvisviks. Uz laiku 50% firmas daļu īpašnieks bija arī Norvēģijā reģistrēs uzņēmums "Argon", bet tagad "Behold" pieder Kvisvikam (80%) un norvēģim Olem Fredrikam Holstam (20%).

"Behold" valdē īsu laiku darbojušies arī Aināra Šlesera (LPP) un Viestura Koziola biznesa partneri Dainis Liepiņš un Tormods Stene-Johansens.

"Dacapo" rīkotājdirektors kopš firmas dibināšanas ir Kvisviks. Tagad viņš ir vienīgais "Palink" valdes loceklis. Latvijas "Palink" padomē darbojas Lietuvas "Palink" izpilddirektors Aids Mackēvičs un "Iki" īpašnieki Žoržs un Nikolā Ortizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!