AS "Latvijas gāze" (LG) 19.septembrī, Privatizācijas aģentūrā (PA) iesniegusi paziņojumu par arbitrāžu, kurā informē par starptautiskās arbitrāžas tiesas procedūras uzsākšanu pret Latvijas valsti, informēja LG preses sekretāre Sandra Ādamsone.
Tiesas procedūra tiks uzsākta saskaņā ar 1997.gada 2.maijā noslēgtā akciju pirkuma-pārdevuma līgumu starp PA, kas darbojas Latvijas Republikas vārdā, Vācijas gāzes kompānijām "Rurhgas AG", "PreussenElektra AG" (tagad "E.ON. Energie AG") un LG.

Ādamsone norāda, ka pēc tam, kad sarunu ceļā netika atrisināts jautājums par minētā līguma izpildi par dabas gāzes cenu atbrīvošanu rūpnieciskajiem patērētājiem, LG iesniedza minēto paziņojumu. Lēmums par tiesas procedūras uzsākšanu pieņemts, izpildot LG padomes vienbalsīgu lēmumu.

PA jau šā gada jūlijā saņēma advokātu biroja "Mannheimer Swartling" informāciju, ka LG uzdevumā sākts gatavot arbitrāžas pieteikums pret Latvijas valsti. Jautājums, kuru tiesas ceļā vēlas izšķirt LG, advokātu biroja vēstulē netika minēts, bet tika konstatēts, ka, visticamāk, LG vēlas panākt gāzes cenu un tarifu atbrīvošanu rūpnieciskajiem patērētājiem.

Kā uzsvēra Ministru prezidents Andris Bērziņš, nav pamata apgalvojumam, ka Latvijas valsts nepildītu saistības pret LG akcionāriem. Premjers atgādināja, ka Latvijas valdības pozīcija lietā par iespējamo prasību starptautiskajā arbitrāžas tiesā pret Latvijas valsti par gāzes cenu un tarifu atbrīvošanu rūpnieciskajiem patērētājiem ir formulēta jau iepriekš. Nevienā no noslēgtajiem līgumiem par LG akciju pārdošanu neesot iekļauts punkts, kas noteiktu, ka Latvijas valsts neregulēs gāzes cenas un tarifus rūpnieciskajiem patērētājiem.

Savukārt PA ģenerāldirektors Jānis Naglis gan atzina, ka labākais risinājums LG un Latvijas valsts strīdā būtu izlīgumu panākt sarunu ceļā, tomēr uzsvēra, ka Latvijas valsts nav solījusi neregulēt gāzes cenas un tarifus rūpnieciskajiem patērētājiem. "Mēs tādus solījumus nevarējām dot atbilstoši Civillikuma prasībām, bet, ja arī būtu dots šāds solījums, tad to nevarētu izpildīt saskaņā ar Civillikumu," teica Naglis.

Jau iepriekš Latvija saņēma Pasaules Bankas atbalstu pozīcijai, ka patlaban nav iespējams atbrīvot gāzes cenas bez gāzes tirgus liberalizācijas. Ekskluzīvās tiesības LG dabas gāzes glabāšanai Inčukalna pazemes krātuvē, pārvadei un sadalei Latvijā noteiktas līdz 2017.gada 10.februārim.

Latvijas gāzes tirgus liberalizācijas koncepcijas projektā iekļauts princips - viens no nosacījumiem gāzes nozares tirgus liberalizācijai būtu pilnīga tirgus atvēršana, lai ar 2005.gadu dotu patērētājiem - ne tikai kvalificētajiem patērētājiem, bet visiem rūpnieciskiem patērētājiem un gāzes vairumtirgotājiem, kuri neizmanto gāzi sadzīves vajadzībām, - tiesības pašiem izvēlēties savu gāzes piegādātāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!