Starptautiskās šķīrējtiesas procesā, ko savu akcionāru vārdā uzsākusi AS "Latvijas gāze" (LG), no atbildētāja - Latvijas valsts tiek pieprasīta zaudējumu atlīdzība aptuveni 5 miljonu latu apmērā, kā arī tiesvedības izmaksu segšana. Par to ekonomikas ministru Aigaru Kalvīti un Ministru prezidentu Andri Bērziņu informējis Privatizācijas aģentūras (PA) ģenerāldirektors Jānis Naglis.
LG pamatprasība pret valsti ir apgalvojums, ka saskaņā ar akcionāru līgumiem valstij ir tiesības regulēt tikai vietējās galīgās cenas un tarifus patērētājiem. Taču tas neattiecoties uz rūpniecības un komerciālajiem patērētājiem. Savukārt Latvijas valsts uzskata, ka saskaņā ar akcionāru līgumiem un Latvijas likumdošanu tai joprojām ir tiesības regulēt visas gāzes cenas patērētājiem Latvijā.

Spriežot pēc PA ģenerāldirektora vēstules valdības locekļiem, minētā zaudējumu summa aprēķināta kā zaudējumi no neiespējamības LG daļēji palielināt tarifus rūpnieciskajiem un komerciālajiem patērētājiem.

LG prasība pamatota ar to, ka kopš 2000.gada pieaugošās dabas gāzes tirgus cenas ir ievērojami palielinājušas prasītāja izmaksas saistībā ar gāzes iegādi patērētājiem Latvijā, bet, tā kā atbildētājs joprojām regulē visas gāzes cenas patērētājiem Latvijā, pieprasītājs nav spējis kompensēt šo izmaksu pieaugumu ar atbilstošu tarifu pieaugumu. Prasītājs apgalvo, ka izmaksu pieaugumu būtu izdevies segt, ja atbildētājs neregulētu tarifus rūpnieciskajiem un komerciālajiem patērētājiem.

Kā norāda Naglis, izskatot LG prasības pieteikumu un ievērojot juridisko analīzi, ir redzama iespēja jautājuma atrisināšanai bez ilgstoša un dārga tiesvedības procesa uzsākšanas. Šā gada aprīlī LG stratēģiskie investori tikās ar Latvijas premjeru un ekonomikas ministru, panākot savstarpēju izpratni par dabas gāzes cenu atbrīvošanas rūpnieciskajiem patērētājiem nosacījumiem un etapiem.

PA aicina ekonomikas ministru un premjeru aktīvi iesaistīties konflikta mierīgā noregulēšanā, kā arī norāda, ka būtu iespējams grozīt Enerģētikas likumu, lai atrisinātu izveidojušos konflikta situāciju bez tiesas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!