Foto: F64
Palielinot azartspēļu nodokli, valstij būtu jāpārdomā ar naudas atmazgāšanu saistītie riski - lai par masveidīgu parādību nekļūst kriminālas izcelsmes naudas legalizācija azartspēļu laimestu veidā, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja VAS "Latvijas Loto" tirdzniecības un mārketinga direktors Edgars Lediņš.

Viņš atzīst, ka risinājums būtu visu spēļu automātu saslēgšana vienotā tīklā, kas nodrošina apgrozījuma un izmaksāto laimestu kontroli.

Pēc viņa teiktā, vairumā attīstīto valstu nepastāv prakse aplikt laimestus ar nodokļiem, jo izlozes un azartspēles tiek stingri kontrolētas un valsts gūst ienākumus, apliekot ar nodokli spēļu organizatoru, nevis laimētāju.

Tāpat viņš atzīmē, ka "Latvijas Loto" līdzšinējo likuma prasību izpilde problēmas nav sagādājusi - pērn no visiem izložu laimestiem virs 500 latiem ir nomaksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) 296 000 latu apmērā. 2010.gadā "Latvijas Loto" izmaksāti 177 laimesti par kopējo summu 1,14 miljoni latu.

Komentējot Finanšu ministrijas ierosinājumu atteikties no grūti administrējamās IIN piemērošanas izložu un azartspēļu laimestiem, Lediņš norāda, ka tā būtu patīkama ziņa izložu spēlētājiem. "Piemēram, loterijā "Viking Lotto" šīs nedēļas uzkrājumā ir 2,5 miljoni latu, un spēlētājam ir būtiski, vai no šīs summas ir jāmaksā nodoklis vai nav," atzīst "Latvijas Loto" pārstāvis.

Savukārt izložu nodokļa palielinājums samazinātu "Latvijas Loto" darbības rentabilitāti, taču tā ir "Latvijas Loto" īpašnieka - valsts - atbildība noteikt, kādā veidā tiek sadalīti no loterijas organizēšanas gūtie ienākumi.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) rosina atteikties no grūti administrējamās IIN piemērošanas izložu un azartspēļu laimestiem, vienlaikus palielinot pašu azartspēļu nodokli.

Kā sagatavotajā ziņojumā norāda FM, azartspēļu nozare tiek licencēta un kontrolēta no valsts puses, kā arī azartspēlēm un izlozēm tiek piemēroti speciālie nodokļi, ko vieglāk administrēt un kontrolēt, tāpēc, koriģējot izložu un azartspēļu nodokļa likmes, ir iespējams atteikties no grūti administrējamā laimestiem piemērojamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Finanšu ministrija piedāvā ar 2012.gada 1.janvāri izslēgt no likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosacījumus par iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu saņemtajiem izložu un azartspēļu laimestiem, vienlaikus domājamo iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļu par laimestiem integrēt izložu un azartspēļu nodokļa likmēs, proporcionāli palielinot tās par aptuveni 10%.

Par šo ierosinājumu vēl būs jālemj valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!