Foto: DELFI

Lai gan ģimenes īpašumu kopvērtība gada laikā samazinājusies par 51 miljonu eiro līdz 120 miljoniem eiro, tomēr Latvijas bagātākā ģimene joprojām ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un SIA "Lursoft" pētījums.

Saraksta veidotāji norāda, ka Latvijas bagātāko cilvēku vidū ir arī miljonāru ģimenes, par kurām gan var pateikt, kas no aktīviem formāli pieder katram ģimenes loceklim, taču ir skaidrs, ka šī formālā piederība ne vienmēr pilnībā un precīzi atspoguļo reālo situāciju. Tāpēc Latvijas bagātāko 100 cilvēku topa veidotāji radījuši atsevišķu - bagātāko Latvijas ģimeņu - sarakstu.

Lapsa šodien žurnālistiem norādīja, ka desmit bagātāko ģimeņu sarakstā atrodamas tās pašas ģimenes, kuras tajā bijušas arī pērn, vienīgi dažām ģimenēm mainījušās to vietas topā.

Pētījuma autori norāda, ka labākais Lembergu ģimenes patiesā mantiskā stāvokļa rādītājs joprojām ir prokuratūras arestēto īpašumu saraksts, kurā esošo kapitāldaļu vērtība neglābjami sarūk. Aivara Lemberga oficiālā amatpersonas deklarācija liecina par 450 000 eiro ienākumiem un 15 miljonu eiro parādiem bērniem. Anrijam Lembergam 50% kapitāldaļas SIA "LSF Holdings" ir sagādājušas 37.vietu ar 1,18 miljoniem eiro lielāko zaudētāju sarakstā, bet AS "Ventbunkers", kurā Līgai Lembergai oficiāli pieder 0,13% akciju, ir guvusi 17 miljonu eiro peļņu. Turklāt "Ventbunkera" meitasuzņēmums "Latvijas naftas tranzīts" šogad noslēdza megadarījumu, par 79,98 miljoniem eiro pārdodot "Ventspils naftas" akciju paketi.

Par otru bagātāko ģimeni Latvijā atzīta Lipmanu ģimene - Kirovs un Anna. Kopumā Lipmanu ģimenes īpašumu kopvērtība samazinājās par 12 miljoniem eiro līdz 58 miljoniem eiro.

Saraksta veidotāji norāda, ka, zāļu ražotājas AS "Grindeks" 3,36 miljonu eiro zaudējumi ir samazinājuši ģimenes aktīvu vērtību, lai gan pērn uzņēmums tieši pēc Kirova Lipmana vēlmes dividendēs izmaksāja deviņus miljonus eiro un tikai vienu miljonu eiro atstāja nesadalītu attīstībai. Saspīlētā situācija Krievijā un Ukrainā, kā arī rubļa vērtības kritums pamatīgi iedragāja "Grindeks" finansiālo situāciju.

Trešā bagātākā ģimene ar īpašumu kopvērtību 55 miljoni eiro ir Šķēļu ģimene - Andris, Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Šķēle-Dupate un Anete Šķēle-Pētersone. Ģimenes īpašumu vērtība gada laikā samazinājusies par diviem miljoniem eiro. Pētījuma autori norāda, ka bijušā premjera un par oligarhu savulaik dēvētā Andra Šķēles ģimenes locekļu īpašumā dažādās proporcijās joprojām ir tādi uzņēmumi kā "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" ar visu zem tās izkārtoto kompāniju grupu, "Vaļņu nams 11", "Ogres piens", "Uzņēmumu vadība un konsultācijas", "MS Private", "Anna Barons" un citi.

Ceturtā bagātākā ģimene ir kādreizējā "Dobeles dzirnavnieka" īpašnieka Vitauta Paškauska ģimene, kurai pieder uzņēmums "Agrolats Holding". Vitauta, Jāņa, Jona un Andra Paškausku īpašumu kopējā vērtība gada laikā ir samazinājusies par astoņiem miljoniem eiro - līdz 52 miljoniem eiro.

Ģimenei piederošais lauksaimniecības uzņēmums "Agrolats Holding" pērn ir guvis vien 99 000 eiro peļņu, holdingā ietilpstošā "Agrofirma Tērvete" piena iepirkuma cenu dēļ pērn piedzīvojusi 93 000 eiro zaudējumus. Tomēr Paškausku ģimene tiek minēta arī kā maksātnespējas apgrūtinātajam piensaimniecības kooperatīvam "Trikāta KS" piederošo 53,66% kapitāldaļu "Latvijas pienā" potenciālā pircēja.

Savukārt piektajā vietā ierindojusies Lūsiņu ģimene - Argods, Baiba un Antra. Šī ģimene ir piedzīvojusi 25% īpašumu vērtības pieaugumu - par 10 miljoniem eiro, sasniedzot 50 miljonus eiro. Visi ģimenei piederošie uzņēmumi ir strādājuši ar peļņu. Joprojām nozīmīgākais ģimenes uzņēmums ir "Kurzemes degviela" un saistītie uzņēmumi, kā arī Argodam Lūsiņam 100% piederošā SIA "Alco".

Bagātāko ģimeņu sarakstā ar 48 miljonus eiro vērtiem īpašumiem iekļuvusi AS "Baltikums Bank" īpašnieku Peškovu ģimene - Aleksandrs, Sergejs, Aleksejs, Jeļizaveta, Ļubova, Natālija un Olga. Tāpat sarakstā ar 38 miljonus eiro vērtiem īpašumiem iekļuvusi SIA "Latvijas novitātes komplekss" uzņēmumu grupas īpašnieku ģimene - Nataļja, Aleksandrs, Artjoms un Vadims Milovi.

Sarakstā ar 34 miljonus eiro vērtiem īpašumiem iekļuvis uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš ar meitu Maiju Čerņavsku, ar 24 miljonus eiro vērtiem īpašumiem sarakstā ir vēl viena ar "Baltikums" finanšu grupu saistīta ģimene - Nadežda un Oļegs Čepuļski, bet sarakstu noslēdz Karginu ģimene - Valērijs, Rems un Maksims - ar 20 miljonus eiro vērtiem īpašumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!