Foto: LETA
Portāls "Delfi" turpina publicēt žurnālista Lato Lapsas sagatavoto 2011.gada pirmā pusgada lielāko nekustamo īpašumu darījumu topu. Ceturtajā rakstā – par apjomīgākajiem darījumiem ārpus Rīgas un Jūrmalas.

Pusgada laikā tikai viens darījums virs divarpus miljoniem latu un tikai trīs virs miljona, - ja Rīgas un Jūrmalas nekustamie īpašumi jau atkal ir turīgu pircēju uzmanības lokā, tad pārējā Latvija joprojām ir pamesta novārtā: kā rāda apkopotie dati par šā gada pirmā pusgada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem, beigusies ir pat lielo lauku un mežu zemes platību pirkšana un pārdošana.

Nekustamo īpašumu kompāniju informācija, kas pārbaudīta Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā, rāda, ka visā valstī, neskaitot Rīgu, Jūrmalu un vēl arī bijušo Rīgas rajonu, par kuru datus publicēsim tuvākajās dienās, gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti tikai 15 darījumi, kuru summa pārsniegusi 200 tūkstošus latu.

Turklāt, ja Rīgā un Jūrmalā toni nosaka pircēji no Krievijas un citām NVS valstīm, simtus tūkstošu vērti īpašumi pārējā Latvijā viņus neinteresē: no 15 lielākajiem darījumiem tikai divus vai trīs veikuši ārzemnieki, iegādājoties dzīvošanai piemērotus īpašumus. Savukārt lielākā daļa pārējo dārgo pirkumi bijuši tā vai citādi saistīti ar industriāliem vai infrastruktūras objektiem.

Dati par uzņēmumiem: Lursoft

Dati par darījumiem: nekustamo īpašumu kompāniju datu bāzes

Dati par īpašumiem: Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata

1. lielākais darījums: 2,55 miljoni latu

Par šādu summu veikalu tīkla Beta īpašniece SIA Zemniecība (īpašnieki – Vitauts Teličens un Marika Upeniece) pārdevusi SIA Vitala (īpašnieces – Rima Manukova un Ludmila Veikuta) uz Gulbenes pašvaldības zemes esošo tirdzniecības un atpūtas kompleksu Brīvības ielā 56. Pārdevējs šo tirdzniecības kompleksu uzbūvēja 2009. gadā. Neviens no darījuma partneriem hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojis.

2. lielākais darījums: 1,62 miljoni latu

Ogres pašvaldība no SIA KP tehnoloģijas (īpašnieki – Igors Rapoports un Natālija Petkeviča) par šādu kopējo summu iegādājusies 31 būvi Ogrē, Doles ielā 1A un 5,7 hektārus zemes Doles ielā 1. Pēc šā gada maija darījuma īpašumam ir dzēsta gandrīz miljonu latu liela SEB bankas hipotēka.

3. lielākais darījums: 1 miljons latu

Bruģakmens ražotne ar 10,7 hektāriem zemes Talsu novada Lībagu pagasta Vecozolos pēdējo divu gadu laikā divas reizes mainījusi īpašniekus, arvien palielinot aizņēmuma summu bankā, līdz beidzot šā gada maijā to pārņēma AS Norvik banka, kura iepriekš bija kreditējusi rūpnīcas iegādi. Aizņēmuma summa pakāpeniski bija sasniegusi 2,91 miljonu latu. Iepriekšējais objekta īpašnieks bija SIA Silverstone.

4. lielākais darījums: 0,91 miljons latu

Šā gada janvārī divu darījumu sēriju piedzīvoja 3989 kvadrātmetri zemes Liepājā, Sliežu ielā 4. Vispirms Liepājas ekonomiskās zonas akciju sabiedrība Liepājas osta LM pārdeva Liepājas metalurgam 14/1000 daļas minētā īpašuma par 13 tūkstošiem latu. Pēc tam, tajā pašā mēnesī Liepājas metalurgs visu šo īpašumu pārdeva AS Nordkalk par 913 tūkstošiem latu. Hipotekārie kredītlīdzekļi nevienā darījumā nav izmantoti.

5. lielākais darījums: 0,84 miljoni latu

Latvijas nerezidents, 1965. gadā dzimušais Sergejs Žurba aprīlī, neizmantojot kredītlīdzekļus, par 843 tūkstošiem latu nopirka īpašumu Trīs runči Babītes novada Salas pagastā. Īpašumu, kas sastāv no 0,89 hektāriem zemes ar dzīvojamo māju, pirti un laivu novietni, pārdeva 1965. gadā dzimušais Andris Sedmalis un 1966. gadā dzimušais Jānis Mekšs. Pēc darījuma Trim runčiem tika dzēsta 305 tūkstošus latu lielā Nordea Bank hipotēka.

6. - 10. vieta

0,70 miljoni latu

Par 702 tūkstošiem latu SIA LSEZ Transit Service (īpašnieki - trīs mazpazīstami Latvijas uzņēmumi un Lielbritānijā reģistrētā Raymar Finance LLP) savam kreditoram UAB Baltic Cape Silo pārdeva birstošo kravu noliktavu Liepājā, Brīvostas ielā 10. Jaunais īpašnieks darījumam hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojis.

0,55 miljoni latu

Šī gada februārī īpašniekus mainīja 1708 kvadrātmetrus zemes liela zemes platība ar pārtikas un rūpniecības preču veikalu Ogrē, Brīvības ielā 15. Pircējs, SIA Mallen (īpašnieki - Alvis, Gatis un Diāna Krasovski) zemi par 200 tūkstošiem latu iegādājās no 1962. gadā dzimušā pazīstamā Ogres uzņēmēja Jura Feodorova, bet veikalu par 350 tūkstošiem latu - no viņa SIA Ogres jumis. Jaunais saimnieks uz īpašumu reģistrējis divas hipotēkas. Viena - 343 tūkstošu latu kredītam SEB bankā, bet otra - kā nodrošinājums SIA Linde Pārtika tāpat SEB bankā ņemtam 174 tūkstošu latu kredītam.

  

0,5 miljoni latu

Interesantu darījumu sēriju pēdējā gada laikā piedzīvoja Ogres novada Madlienas pagasta Amoliņi, līdz beigās 50/86 daļas no 8,6 hektāru lielā zemesgabala par pusmiljonu latu nonāca ceļu būves uzņēmuma A.C.B. īpašumā; tiesa, pati sākotnējā īpašniece, 1962. gadā dzimusī Dace Muskare saskaņā ar zemesgrāmatas datiem tikusi vien pie trīs tūkstošiem latu. Vispirms 2010. gada novembra sākumā viņa daļu īpašuma par 1000 latiem pārdeva SIA ACB Transports, kas pēc trim mēnešiem - šā gada janvārī šo pašu zemi pārdeva tālāk AS A.C.B. jau par 200 tūkstošiem latu. Vēl pēc mēneša - februārī D. Muskare pārdeva SIA ACB Transports 30/86 daļas no visa zemes gabala par diviem tūkstošiem latu, bet četrus mēnešus vēlāk šī firma īpašumu pārdeva AS A.C.B. jau par 300 tūkstošiem latu. Neviens no darījuma partneriem kredītlīdzekļus nav izmantojis.

0,40 miljoni latu

Jūnijā SIA Good House (vienīgais īpašnieks - 1975. gadā dzimušais Dainis Bergmanis) par šādu summu pārdeva kādam Gērnsijā reģistrētam ofšoram piederošajai SIA Nordic Homes 1,53 hektārus zemes ar ēku Ozolnieku novada Cenu pagasta Ānē, Celtnieku ielā 36. Pircējs īpašumu iegādājies par paša līdzekļiem.

  

0,36 miljoni latu Šī gada 1. aprīlī SIA Agro Stende no SIA Stendes klēts par šādu summu nopirka graudu pieņemšanas, kaltēšanas un uzglabāšanas ēkas un būves Talsu novada Stendē, Dumpīšu ielā 6. Pārdevējs pie šī īpašuma bija ticis pusgadu iepriekš - 2010. gada septembrī par divas reizes lielāku summu - 679 tūkstošiem latu. Pēc pārdošanas no īpašuma dzēstas divas hipotēkas, kas bija nostiprinātas par labu AS UniCredit Bank.

11. - 15. vieta

0,26 miljoni latu

SIA Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra par 260 tūkstošiem latu no SIA Signāls pārņēmusi auto apkopes staciju Madonas novada Lazdonā, Centra ielā 4. Iepriekšējais īpašnieks valsts bankā bija ņēmis virkni kredītu, un par labu Hipotēku un zemes bankai bija nostiprinātas hipotēkas par kopējo summu 516 tūkstotis latu.

0,26 miljoni latu

SIA Alco šā gada aprīlī no 1970. gadā dzimušā aģentūras LETA līdzīpašnieka Agra Strautnieka par šādu summu iegādājās 4,7 hektārus zemes ar palīgēku Pāvilostas novada Sakas pagasta Purviņos. Pārdevējs īpašumu 1999. gadā bija nopircis par 9,4 tūkstošiem latu.

0,25 miljoni latu

Divi ārzemnieki šā gada maijā par šādu summu nopirka īpašumu Amatas novada Drabešu pagasta Bekās: 1969. gadā dzimušais Samirs Morozkovs un 1980. gadā dzimusī Marina Morozkova iegādājās 0,17 hektārus zemes ar dzīvojamo māju, kas iepriekš piederēja 1977. gadā dzimušajam Ivo Šneideram. Pēc darījuma no īpašuma ir dzēsta 103 tūkstošu latu SEB bankas hipotēka. Pārdevējs pats īpašumu bija iegādājies 2006. gadā par 30 tūkstošiem latu un pēc tam ņēma kredītu mājas būvniecībai, kas tika pabeigta 2008. gadā.

0,24 miljoni latu

Par šādu summu 1961. gadā dzimušais Jurijs Veļjaņinovs no divām privātpersonām - 1965. gadā dzimušā Andra Ungura un 1962. gadā dzimušā Mihaila Aleksejeva - iegādājās 1074 kvadrātmetrus zemes Jēkabpilī, Viestura ielā 34A. Šī gada janvāra darījumā hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

0,21 miljons latu

Šā gada aprīļa sākumā SIA Stīga Balt pārdeva īpašumu Daugavpilī, Varšavas ielā 47, kas sastāv no vienas četrstāvu ķieģeļu mūra ēkas ar pagrabu, deviņām vienstāva ķieģeļu mūra ēkām (viena ar pagrabu), ķieģeļu mūra garāžas, ķieģeļu mūra šķūņa u.c. Pircējs - SIA Elf darījumam ņēmis 733 tūkstošus latu lielu kredītu Rietumu bankā. Hipotēka, kas uzlikta uz īpašumu šī kredīta nodrošinājumam, jūnijā tika dzēsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!