Foto: DELFI
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu grozījumus, kas paredz līdz 2035.gada beigām pagarināt termiņu, kādā speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) Liepājā un Rēzeknē licencētas kapitālsabiedrības un to pārvaldes var piemērot tiešo nodokļu atlaides par ieguldījumiem tajās.

Šos likumprojektus virzīja kopā ar grozījumiem likumā "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās", kas paredz nodokļu atvieglojumu perioda pagarināšanu arī brīvostās, taču tos deputāti ceturtdien vēl neskatīja.

2001.gadā pieņemtais likums paredz, ka licencēta kapitālsabiedrība var samazināt ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo summu par ieguldījumiem infrastruktūras vai sociālās jomas objektos, kas pieder valstij vai pašvaldībai un atrodas speciālās ekonomiskās zonas vai brīvostas teritorijā, ja par šiem ieguldījumiem noslēgti līgumi ar zonas pārvaldi vai brīvostas pārvaldi.

Satiksmes ministrija skaidrojusi, ka, pieņemot likumu, tiešo nodokļu atvieglojumus licenzētajām kapitālsabiedrībām plānoja piemērot investīcijām līdz 2017.gadam, taču ekonomiskās krīzes iespaidā brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās "nebija iespējams pilnvērtīgi izmantot likumā noteiktos atvieglojumus un piesaistīt pietiekami daudz jaunu investīciju".

Apņemšanās pagarināt nodokļu atvieglojumus pēc 2017.gada ir ietverta arī Valda Dombrovska (V) valdības deklarācijā.

Līdz 2035.gadam pagarināt termiņu par nodokļu atlaidēm speciālajās ekonomiskajās zonās atbalstījusi Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padome.

Valdība jau iepriekš atbalstīja ieceri pagarināt Liepājas speciālās ekonomiskās zonas un Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas darbības termiņu līdz 2035.gada 31.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!