Foto: LETA

Pēc sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" jaunā tarifa projekta stāšanās spēkā mājsaimniecībām ar salīdzinoši lielu patēriņu maksa par elektroenerģiju saruks, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja amatam virzītais pašreizējais padomes loceklis Rolands Irklis.

Viņš skaidroja, ka mājsaimniecībām jaunais tarifa projekts paredz ieviest fiksētu maksu elektroenerģijas apmaksas rēķinā neatkarīgi no tā, cik daudz tiek patērēta elektroenerģija. "To mēs vērtējam, cik šādai maksai vajadzētu būt, jo vairāk kā 100 tūkstoši objektu Latvijā, kuri ir pieslēgti pie "Sadales tīkla" patērē ļoti maz vai nemaz elektroenerģijas, taču šo pieslēgumu uzturēšana maksā naudu. Kopumā "Sadales tīklam" 80% izmaksas ir fiksētas izmaksas, kuras neietekmē patēriņš," teica regulatora padomes loceklis.

Irklis atzīmēja, ka šo objektu vidū ir dažādas vasarnīcas, garāžas, kurās iedzīvotāji elektrību izmanto ļoti maz un šo objektu pieslēgumu uzturēšanu sedz citi elektroenerģijas patērētāji. "Iespējams, šādas maksas ieviešana liks īpašniekiem izvērtēt, vai elektrība šajā objektā vispār ir nepieciešama," teica Irklis.

Viņš norādīja, ka mājsaimniecībām ar patēriņu virs 100 kilovatstundām (kWh) mēnesī rēķins, visdrīzāk, nepieaugs vai samazināsies. "Jo vairāk patērēs, jo vairāk rēķins attiecīgi samazināsies," piebilda Irklis.

SPRK padomes loceklis arī norādīja, ka jaunais tarifs nestāsies spēkā 1.aprīlī. ""Sadales tīkls" vēlējās, lai jaunais tarifs stātos spēkā 1. aprīlī - jau šobrīd varu pateikt, ka tas nenotiks. Iepazīstoties ar sākotnējo tarifa projektu regulatoram ir radušies pietiekami daudz papildu jautājumi un šobrīd gatavojam pieprasījumu. Kopumā regulatoram ir trīs mēnešu laiks, lai izvērtētu tarifu projektu un vēl mēnesis, lai pieņemtu lēmumu," skaidroja Irklis.

Viņš piebilda, ka kopumā ir apmēram 60 papildu jautājumi.

Irklis arī norādīja, ka 26.februārī tiks rīkota uzklausīšanas sanāksme tarifa projektam, kurā varēs piedalīties arī iedzīvotāji un uzdot jautājumus.

Jau vēstīts, ka "Sadales tīkls" tarifu projektu regulatoram iesniedza 20. janvārī, bet paziņojumu par tarifu projektu publicēja oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" šogad 29. janvārī.

Iepriekš "Sadales tīkla" pārstāvji skaidroja, ka tādējādi tiks mazināta nevienlīdzīgā situācija, kad elektrotīkla uzturēšanas izmaksas sedz tikai tie klienti, kas tērē elektrību, maksājot arī par tā sauktajiem nulles pieslēgumiem. Aptuveni 700 tūkstošiem mājsaimniecību šādas izmaiņas elektrības gala rēķinu būtiski neietekmēs vai tas pat samazināsies. Savukārt juridiskajiem klientiem sadales tarifu struktūra tiks līdzsvarota, samazinot elektroenerģijas piegādes maksu un palielinot no pieslēguma jaudas atkarīgo fiksētās maksas īpatsvaru. Juridiskajām personām, kas efektīvi izmanto pieslēguma jaudu, kopējais rēķins par elektroenerģiju nemainīsies vai samazināsies.

Pēc uzņēmumā paustā, patlaban apmēram 120 tūkstoši klientu ir tā dēvētie nulles un ļoti zema patēriņa pieslēgumi, turklāt tie atrodas ne tikai lauku reģionos – puse no šiem objektiem ir dzīvokļi pilsētās. Elektrolīniju kopgarums līdz šiem objektiem ir aptuveni 3000 kilometru.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!