Foto: DELFI
Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija iesniegs Saeimā priekšlikumu jauna uzraudzības modeļa ieviešanai maksātnespējas jomā, nolemts asociācijas padomes un valdes apvienotajā ārkārtas sēdē.

Jaunajam modelim jābūt tādam, kas neierobežo nevienas personu grupas Satversmē garantētās tiesības, pavēstīja administratoru asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Plūmiņa.

Vērtējot Satversmes tiesas spriedumu par amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem, administratori vērš uzmanību uz to, ka šis ir jau ceturtais Satversmes tiesas nolēmums kopš Maksātnespējas likuma spēkā stāšanās, kas norāda uz pārsteidzīgiem risinājumiem maksātnespējas jomā.

"Ar Satversmes tiesas spriedumu ir atzīta normas par valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem neatbilstība Satversmei, jo norma nesamērīgi ierobežo personas tiesības," norāda Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

Ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumā norādīto, ka pastāv citi iespējamie līdzekļi administratoru uzraudzības sistēmas pilnveidošanai, administratori piedāvās savus risinājumus.

"Administratoru asociācija jau sen ir piedāvājusi alternatīvus risinājumus administratoru profesijas sakārtošanai, taču diemžēl Tieslietu ministrija profesionālo organizāciju viedokli neuzklausa," akcentē Administratoru asociācijas padomes priekšsēdētājs Ainars Kreics.

Vienlaikus Administratoru asociācija aicina Tieslietu ministriju ņemt vērā šo precedentu un turpmāk daudz rūpīgāk izvērtēt reformu priekšlikumus, kas tiek virzīti apstiprināšanai valdībā un Saeimā, kā arī uzklausīt un ņemt vērā iesaistīto profesionālo organizāciju viedokli.

Jau vēstīts, ka valsts amatpersonas statusa noteikšana maksātnespējas procesa administratoriem neatbilst Satversmei, spriedumā secinājusi ST.

Tiesas vērtējumā, apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!