Foto: DELFI

Pēc nelielās cenu lejupslīdes iepriekšējā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā pagājušā nedēļā pieauga līdz 46,38 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 16% vairāk nekā nedēļu iepriekš, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām "Nord Pool Spot" biržā šā gada 23. nedēļā.

Kopumā Latvijā un Lietuvā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 11,03 līdz 67,71 eiro par MWh.

Savukārt, Igaunijā pagājušajā nedēļa vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā sasniedza 24,69 eiro par MWh, kas bija par 14% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā. Igaunijā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 3,73 līdz 65,04 eiro par MWh. Cenu kritumu veicināja stabila "Estlink" jaudas starpsavienojuma darbība, kā arī 21% liela cenu lejupslīde Somijas elektroenerģijas tirgū. Vidējā importa pieejamā kapacitāte no Somijas uz Igauniju pagājušā nedēļā bija 995 megavati (MW), salīdzinot ar 1000 MW iepriekšējā nedēļā, tādējādi stundu skaits, kad elektroenerģijas cenas Somijā ir vienādas ar elektroenerģijas cenām Igaunijā, samazinājās līdz 85%, salīdzinot ar 93% iepriekšējā nedēļā.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 64% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 56% no kopējā patēriņa. Latvija pagājušā nedēļā importēja 42% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, bet Igaunija importēja 7% no kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!