Foto: stock.xchng

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā Eiropas elektroenerģijas biržā "Nord Pool Spot" bija 39,56 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 9% zemāka nekā iepriekšējā nedēļā, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām "Nord Pool Spot" biržā šā gada 2.nedēļā.

Latvijā un Lietuvā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 23,44 līdz 58,04 eiro par MWh. Cenu samazinājumu Latvijā un Lietuvā veicināja par 10% augstāks saražotās elektroenerģijas apjoms Latvijā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Savukārt Igaunijā pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā samazinājās līdz 32,29 eiro par MWh, kas ir par 17% zemāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 23,44 līdz 58,04 eiro par MWh.

Tā kā pagājušajā nedēļā "Estlink" starpsavienojums nodrošināja pietiekamu jaudas pārvades kapacitāti, elektroenerģijas cenu kritumu Igaunijā noteica elektroenerģijas cenu dinamika Somijā, kur tās samazinājās par līdzvērtīgiem 17%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Straujo cenu samazinājumu Skandināvijā izskaidroja salīdzinoši siltie laikapstākļi, kā arī lejupslīdošā tendence izejvielu tirgos.

Pieejamā pārvades jaudas kapacitāte no Somijas uz Igauniju pagājušajā nedēļā otro nedēļu pēc kārtas saglabājās 980 megavatu apmērā, tādējādi stundu skaits, kad elektroenerģijas cenas Igaunijā ir vienādas ar elektroenerģijas cenām Somijā, bija 95%, salīdzinot ar 98% iepriekšējā nedēļā. Savukārt stundu skaits, kad cenas Igaunijā un Latvijā ir vienādas, bija 24%, salīdzinot ar 58% iepriekšējā nedēļā.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 67% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 71% no kopējā elektroenerģijas patēriņa. Latvija importēja 41% no kopējā elektroenerģijas patēriņa. Savukārt Igaunija pagājušajā nedēļā saražoja par 15% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!