Foto: LETA
Laikraksts „Dienas bizness” apkopojis pērnā gada 30 pēc apgrozījuma lielāko pārtikas ražotāju sarakstu un analizējot to rādītājus, secinājis: kopumā 2009.gadā nozares kritums bijis mazāks nekā gadu iepriekš, četriem ražotājiem pat izdevies jūtami pieaugt.

Visievērojamākais apgrozījuma pieaugums bijis sausiņu un cepumu ražotājam no Līvāniem „Adugs" - 22,3%, kas ļāvis šai kompānijai pirmo reizi iekļūt Top30 pārtikas ražotāju sarakstā ar 10,34 miljonu latu gada apgrozījumu.

Pieaugošs apgrozījums bijis arī olu ražotājam „Balticovo" (15,1%), „Rēzeknes gaļas kombinātam" (5,7%) un „Pure Food" (4,8%). Tādiem uzņēmumiem, kā „Berlat grupa", „Cēsu alus" un „Fazer maiznīcas" izdevies apgrozījumu noturēt apmēram iepriekšējā gada līmenī.

Topa pirmajās piecās vietās ir „Latvijas balzams" (82 miljoni latu, mīnus 20% pret 2008.), „Rīgas piena kombināts" (42 miljoni latu, mīnus 31% pret 2008.), „Cido grupa" (31 miljons latu, mīnus 31%), „Aldaris" (27 miljoni latu, mīnus 25%) un „Valmieras piens" (27 miljoni latu, mīnus 16%). No lielā piecinieka vienīgi „Cido" strādājis ar zaudējumiem.

Septiņi no saraksta uzņēmumiem strādājuši ar zaudējumiem. Vidējā saraksta uzņēmumu rentabilitāte ir ap 3,9%. Kopumā top30 saraksta uzņēmumi pērn nodarbinājuši 9,8 tūkstošus cilvēku, aplēsis „Dienas bizness".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!