Foto: EPA/LETA
Ministru kabinets (MK) otrdien apstiprināja Latvijas būvnormatīvu LBN 201-10, kurā noteiktas detalizētākas minimālās būvju ugunsdrošības prasības.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka pašreiz spēkā esošais b;uvju ugunsdrošības būvnormatīvs, kas puieņemts 2007.gada beigās, aktuālo būvniecības problēmu risināšanai, piemēram, ēku renovācijai (siltināšanai) ir neparocīgs lietošanai. Dažkārt prasības nav funkcionālas un viennozīmīgas, ne vienmēr tās ir piemērojamas aktuāliem tehniskiem risinājumiem, skaidro ministrija.

Jaunais būvnormatīvs nosaka minimālās ugunsdrošības prasības jaunbūvēm, renovējamām un rekonstruējamām būvēm. Būvnormatīva teksts strukturēts būvprojektēšanas tehnoloģiskā secībā tā, lai lietotājam būtu ērti to izmantot. Ugunsdrošības funkcionālās prasības izvirzītas, balstoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) tehnisko nodrošinājumu, ko izmanto glābšanas darbos.

Jaunais būvnormatīvs detalizē minimālās ugunsdrošības prasības, kas izriet no Eiropas Savienības direktīvas par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu būvizstrādājumiem. Līdztekus tam direktīvā noteiktas prasības, kas jāievēro, projektējot un būvējot jaunas, renovējamas, rekonstruējamas un restaurējamas būves un to konstruktīvos elementus.

Būvnormatīvs paredz prasības būvkonstrukciju un pielietojamo būvizstrādājumu reakcijai uz ugunsiedarbību, būvkonstrukciju nestspējas nodrošināšanai ugunsgrēka un sprādziena gadījumos atkarībā no būves izmantošanas veida un iespējamās ugunsslodzes, evakuācijas ceļiem un to apzīmēšanai, kā arī minimālās prasības ugunsgrēka signalizācijas, ugunsaizsardzības un zibensaizsardzības sistēmu ierīkošanai.

EM norāda, ka jaunie noteikumi atvieglos arhitektu un būvinženieru kā būvprojektu izstrādātāju darbu, jo būvnormatīva prasības būs loģiskākas un funkcionālākas, salīdzinot ar pašreiz spēkā esošajām. Jaunās prasības varētu samazināt administratīvo slogu, nedaudz – arī būvprojektēšanas izmaksas.

Jauna būvnormatīva izstrādei būvju ugunsdrošībai tika izveidota darba grupa, iesaistot tajā Iekšlietu ministrijas, VUGD, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Arhitektu savienības un citus speciālistus.

Līdz ar šo noteikumu spēkā stāšanos nākamā gada 1.janvārī spēku zaudēs pašreizējais būvnormatīvs LBN 201-07 "Būvju ugunsdrošība". Atbilstoši jaunajām prasībām nākamgad nebūs jāpārstrādā tie būvprojekti, kas līdz 2011.gada 31.decembrim akceptēti vai iesniegti akceptam un kuru tehniskie risinājumi atbilst attiecīgajā laikposmā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām. Tāpat iepriekšējā kārtība attieksies uz tiem būvprojektiem, ka būs izstrādāti, pamatojoties uz plānošanas un arhitektūras uzdevumiem, kas izsniegti līdz šā gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!