Foto: Reuters/Scanpix
Panamas juridiskā biroja "Mossack Fonseca" klienti Latvijā ir gan plašāk nepazīstamas personas, par kuru darbību līdz šim publiski pieejamie dokumenti neļāva izdarīt nekādus secinājumus, gan arī virkne vārdu, kuri mediju lappusēs un ļaužu valodās minēti ne reizi vien.

No Panamas uzņēmuma noplūdušie dati, kas attiecas uz Latvijas uzņēmumiem un privātpersonām, vēl nav publiskoti, bet Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", kas ticis piesaistīts starptautiskā Izmeklējošo žurnālistu starptautiskā konsorcija (ICIJ) un Vācijas laikraksta "Süddeutsche Zeitung" koordinētajai izmeklēšanai, informāciju par šajos dokumentos atrodamo informāciju par Latviju sola publicēt ceturtdien.

Tomēr "Lursoft" datu bāzē atrodamā informācija ļauj gūt priekšstatu par to, kas Latvijā bijuši "Mossack Fonseca" klienti. Tiesa gan, pieejamie dati neļauj secināt to, kas ir Latvijā dibināto kompāniju patiesie beneficiāri jeb labuma guvēji - ofšoru noslēpumainības plīvuru pavērt varētu no Panamas uzņēmuma noplūdušie dati. ICIJ sola tos pilnībā publiskot maijā.

Lai gan birojs ir bāzēts Panamā, tas nodarbojies ar uzņēmumu reģistrēšanu un apkalpošanu visā pasaulē. Saskaņā ar ICIJ publiskoto informāciju "Mossack Fonseca" visvairāk ārzonu firmu dibinājis Britu Virdžīnu salās - arī Latvijā strādājošie ofšori visbiežāk ir reģistrēti šajā beznodokļu zonā.

Arī Latvijā darbojies "Mossack Fonseca" birojs - SIA "Mossack Fonseca & Co (Baltics)" reģistrēts 2009. gadā, bet tā īpašnieki 2012. gadā sākuši firmas likvidācijas procesu. 2015. gada decembrī Valsts ieņēmumu dienests apturējis Latvijā reģistrētās kompānijas darbību un arestējis firmas kapitāldaļas, aizliedzot to reorganizēt vai mainīt tās īpašniekus. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz likuma pantu, kas nosaka VID rīcību gadījumos, kad konstatēta izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, "aplokšņu algu" maksāšana un citi pārkāpumi.

VID portālam "Delfi" norāda, ka likums dienestam aizliedz izpaust jebkādu informāciju, kas tam kļuvusi zināma, pildot dienesta pienākumus, bez nodokļu maksātāja atļaujas, tajā skaitā – par pārkāpumiem, kuri ir pamatā uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanai.

Līdzīgs liktenis piemeklējis arī saistīto uzņēmumu "RM Group (Baltics)" - šī gada februārī VID apturējis firmas saimniecisko darbību un arestējis kapitāldaļas. Abas kompānijas pieder privātpersonai - Lielbritānijas pilsonim Emanuelam Koenam. No abām Latvijā reģistrētajām kompānijām tikai "RM Group (Baltics)" ir iesniegusi finanšu pārskatus, lai gan arī tikai par vienu gadu - 2010. Tad uzņēmums cieta zaudējumus 34 tūkstošu latu apmērā. No nedaudzajiem pieejamajiem dokumentiem noprotams, ka juridiski abu firmu saistība ar "Mossack" un tās partneri Lielbritānijas kompāniju "The Raymond Morris Group" nostiprināta, nevis caur īpašumtiesībām, bet ar aizdevumu izsniegšanu Latvijas pārstāvniecībām.

Nav gan zināms, cik daudzi vietējie uzņēmumi izmantojuši šo divu uzņēmumu pakalpojumus, bet no "Lursoft" datu bāzē atrodamiem dokumentiem secināms, ka desmitiem firmu izmantojušas "Mossack Fonseca" Panamas un citu valstu biroju pakalpojumus.

Jāuzsver, ka uzņēmuma dibināšana ārzonā pats par sevi nav nedz noziegums, nedz nosodāma rīcība, gluži tāpat kā juristu biroja izmantošana firmas reģistrēšanā vai uzturēšanā. Tomēr izmeklēšanā iesaistītie žurnālisti, analizējot 11 miljonus dokumentu, kas nopludināti no "Mossack Fonseca" datu centra, atklājuši naudas atmazgāšanas, izvairīšanās no nodokļiem, aktīvu slēpšanas un citu noziegumu vai neētiskas rīcības pierādījumus. Līdz šim publiskota informācija par desmitiem pasaules politikas līderu aizdomīgiem darījumiem. Panamas ofšoru skandāla dēļ otrdien par atkāpšanos no amata paziņoja Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons.

Darījums lidostā un Laventa dzīvesbiedre

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Līdz pērnā gada vidum ar pieticīgiem finanšu rezultātiem strādājošā uzņēmuma SIA "Jomas 68" (iepriekš SIA "Gila") īpašnieks bija "Mossack Fonseca" Britu Virdžīnu salās reģistrētais uzņēmums "Hulanda Property Holdings". Tagad firma ir Lielbritānijas uzņēmuma "EG Real Investments LPP" rokās, tomēr interesantāki ir uzņēmuma vēsturiskie īpašnieki un amatpersonas - līdz 2007. gadam kompānijas īpašniece bija bēdīgi slavenā baņķiera Aleksandra Laventa dzīvesbiedre Tatjana Lavente.

Kopš pērnā gada vidus vienīgā "Jomas 68" amatpersona ir Igors Capuns, kurš 2009. gadā tika saistīts ar 1,5 miljonus eiro vērtu darījumu starp kādu ārzonas uzņēmumu "Consolidated Investments LTD" un Rīgas lidostu. Proti, ofšors dāvinājumā no citas ārzonas firmas saņēma padomju laika viesnīcas ēku, kas atradās tieši teritorijā, kurā bija paredzēts būvēt jauno skrejceļu.

Ventspils tranzītbizness: Lemberga un Stepanova vārdi

Foto: Reuters/Scanpix

"Mossack Fonseca" vārds atrodams ar Ventspils tranzīta biznesu, proti, ar smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") un viņa kādreizējā biznesa partnera un vēlākā oponenta Oļega Stepanova uzņēmumiem saistītos dokumentos.

Savulaik prokuratūra arestēja 20,9% SIA "Puses" kapitāldaļu, uzskatot, ka to patiesā labuma guvējs ir Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs Lembergs un meita Līga Lemberga. Oficiāli tās pieder ārzonas uzņēmumam "Annapolis Anstalt". "Mossack Fonseca" reģistrējis vēl kādu "Puses" īpašnieku - "Annalisa Limited". Šo kompāniju gadu gaitā pārstāvējusi par Lemberga uzticamības personu sauktā Mamerta Vaivada meita Hardija Vaivade un jurists Jānis Zelmenis.

Cits "Mossack Fonseka" Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums "Brookbridge Systems LTD" tagad ir savulaik pastarpināti Oļegam Stepanovam piederējušas firmas "SSF Logistic" īpašnieks. Kā liecina 2015. gada oktobrī Uzņēmumu reģistrā iesniegts "SSF Logistic" dokuments, "Brookbridge Systems LTD" tā Latvijas meitasuzņēmumam aizdevis 3,3 miljonus eiro - šo summu nolemts kapitalizēt, palielinot "SSF Logistic" pamatkapitālu, kas arī izdarīts.

Ukrainas eksperimentālā medicīna

Foto: Shutterstock

Britu Virdžīnu salās reģistrētā "Enamine LTD" Latvijā dibinājusi meitasuzņēmumu "Enamine Europe", kas 2014. gadā strādāja ar 366 tūkstošu eiro apgrozījumu un 32 tūkstošu peļņu. Kompānijas vienīgais valdes loceklis ir Vladimirs Šinkevičs.

Kā liecina "Enamine Europe" gada pārskatā minētā informācija, uzņēmums nodarbojas ar eksperimentālo ķīmisko vielu izplatīšanu zinātniskajiem pētījumu centriem, laboratorijām, universitātēm, klīnikām, farmaceitiskajām firmām. "Mūsu firma apkalpo lielos Ukrainas zinātnes ražošanas uzņēmumus, kuri sintezē dažādu veidu organisko vielu savienojumus. Šīs vielas paredzētas tālākajiem izpētes darbiem, lai noskaidrotu iespējas piemērot tās jaunu medicīnas preparātu izstrādei. Visas vielas tiek pārbaudītas to piemērotībai šim mērķim. Tālākajās izpētēs klienti pārbauda šo vielu efektivitāti dažādu medicīnas preparātu izveidei, un/vai viņu savietojamību ar citām aktīvām vielām," teikts gada pārskatā.

Savukārt Latvijā reģistrētā uzņēmuma darbs gada pārskatā tiek raksturots kā paraugu un reklāmas materiālu izplatīšana, piedalīšanās specializētās izstādēs un Ukrainas partneru interešu pārstāvēšana.

"Enamine Europe" informē arī par plānu izveidot ķīmisko vielu noliktavu un laboratoriju jaunu savienojumu sintēzei.

Saites Krievijas valdībā

Foto: LETA

Daļā ar "Mossack Fonseca" saistīto Latvijas uzņēmumu amatpersonas ir Krievijas pilsoņi. Tā Britu Virdžīnu firmā "Ost Investments LTD", ko reģistrējis minētais juristu birojs, 2007. gadā kopā ar Lielbritānijas uzņēmumu "Lamberg LLP" Latvijā dibinājis SIA "Stellainvest", vienīgais valdes loceklis ir Krievijas pilsonis Jevgenijs Pristroms. Kā uzņēmuma darbības veids norādīta kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpniecība.

Savukārt citā Britu Virdžīnu salu ofšora "Nemo Group LTD" uzņēmumā "Baltic Digital Trading" vienīgā amatpersona ir Krievijas pilsonis Andrejs Titovs, kas šajā amatā 2014. gadā nomainījis Pāvelu Kalmajevu.

Kalmajevs bijis amatpersona "Nemo Telecom" pārstāvniecībā. Līdz šim ārvalstu mediju publicētā informācija par noplūdušajiem Panamas ofšoru dokumentiem liecina, ka šo uzņēmumu patiesais īpašnieks pastarpināti ir Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Mahonovs.

Ārzonas teniss Mārupē

Foto: Shutterstock

2009. gadā Britu Virdžīnu uzņēmums "Amza Properties" no būvkompānijas "A.C.B." par 640 tūkstošiem eiro iegādājās sporta kluba ēku Mārupē. Kluba interneta mājas lapā apgalvots, ka ēkā esošais "ACB tenisa klubs" ir lielākais tenisa klubs Latvijā. "Amza Properties" ofšoru pilnvarotā persona ir pazīstamais tenisists Oskars Vaskis.

Līdz tam uz šo īpašumu bankā "Nordea Bank Finland Plc" bija nostiprināta 11,8 miljonu eiro hipotēka, kas 2009. gadā dzēsta, liecina zemesgrāmatas informācija.

Latvijas lielākā ceļu būves firma "A.C.B." ir akciju sabiedrība, 49% uzņēmuma akciju pieder ilggadējam tā akcionāram un vadītājam Valdim Lejniekam, kā arī viņa biznesa partneriem Edvīnam Tankelsonam un Annai Volcevičai. Savukārt kontrolpakete pieder "Mono" grupas uzņēmējiem.

Dzīvoklis klusajā centrā

Foto: LETA

Britu Virdžīnu uzņēmumam "West Europe Tours" piederošā Latvijas firma "Ruth Wiemers Incoming" kā savu darbības veidu norādījusi tūrisma pakalpojumu sniegšanu, tomēr par to, kā iespējams šos pakalpojumus iegādāties, informācijas nav. Tiesa gan, uzņēmums 2015. gadā iegādājies dzīvokli Rīgas klusajā centrā, Rūpniecības ielā 7. Tāpat firma noslēgusi līgumu ar "Rietumu banku" par 240 tūkstošu eiro overdraftu, kā ķīlu cita starpā piedāvājot nomas līgumu.

Kādā citā gadījumā - "GH Finance Group Limited" piederošajā "GH Real Estate" - uzmanību piesaista valdes locekļa Helvija Bernāna vārds. Valsts policists ar šādu vārdu 2005. gadā ar cietumsodu tika sodīts par kukuļņemšanu. Policijā portālam "Delfi" nevarēja apstiprināt, vai abos gadījumos persona ir viena un tā pati.

Vēl virkne "Mossack Fonseca" pakalpojumus izmantojušu ārzonu uzņēmumu Latvijā izveidoti uzņēmumi jau ir likvidēti. Šāds liktenis pērnā gada augustā piemeklējis "Laurence Pountney" piederošās firmas "Marka", "Amadus" un "Sarto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!