Foto: RIA Novosti/Scanpix
Automašīnas, kurās pārvadāti dzīvi dzīvnieki un kuras iebrauc Latvijā no ar Āfrikas cūku mēri inficētajiem Krievijas un Baltkrievijas apgabaliem, pirms iebraukšanas Latvijā būs jāiztīra un jādezinficē, šīs procedūras attiecīgi dokumentējot.

Atbilstoši Zemkopības ministrijas sagatavotajiem valdības noteikumu grozījumiem, lauksaimniecības dzīvnieku pārvadāšanas transportlīdzekļu vadītājiem vai operatoriem, iebraucot ES dalībvalstu teritorijā no Baltkrievijas un Krievijas, būs jāuzrāda kontrolējošajām iestādēm dokumenti, kuros fiksēts tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas procedūru veikšanas laiks un izmantotie līdzekļi  

Gadījumā, ja kontroles laikā ir konstatēts, ka mazgāšana un dezinfekcija notikusi neatbilstoši vai vispār nav notikusi, tīrīšanas un mazgāšanas pasākumi notiks uz robežas.

 Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoru norādījumiem izvēles kārtībā būs jāveic transportlīdzekļu, tostarp arī tādu, kuri pārvadā lopbarību, ritošās daļas vai citu daļu tīrīšanu, mazgāšanu un dezinfekciju.

Plānots, ka šie noteikumi, kas paģēr transportlīdzekļu dezinfekciju un tās dokumentēšanu, būs spēkā līdz nākamā gada beigām.

Par izmaiņām vēl lems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!