Privatizācijas aģentūra (PA) piektdien noslēdza a/s "Ventspils nafta" (VN) privatizācijas finansu konsultanta līgumu ar "Raiffeisen Investment AG" veidoto konsorciju, pavēstīja aģentūras ārējo sakaru grupa.
"Raiffeisen Investment AG" VN privatizācijas konsultantu konsorcijā ietilpst arī a/s "Parekss banka" un zvērinātu advokātu birojs "Bluķis, Elksne & Rozenfelds".

Pēc līguma parakstīšanas konsultants varēs sākt darbu pie priekšlikumu izstrādes atlikušo VN valsts akciju privatizācijai.

Saskaņā ar noslēgto līgumu konsultanta darbs tiks organizēts divās daļās. Pirmajā daļā četru nedēļu laikā no darba uzsākšanas konsultantam jāveic VN novērtēšana, bet divu nedēļu laikā pēc novērtējuma ziņojuma apstiprināšanas konsultantam jāsagatavo privatizācijas modelis, tā īstenošanas stratēģija un plāns.

PA kopā ar konsultantu tiksies ar VN privāto akcionāru a/s "Latvijas naftas tranzīts", lai saņemtu tā atbalstu izstrādātajam privatizācijas modelim, kā arī izstrādās VN valsts kapitāla daļas privatizācijas noteikumus.

Otrajā daļā konsultantam jāpalīdz PA īstenot izvēlētā VN privatizācijas stratēģija atbilstoši apstiprinātajiem VN valsts kapitāla daļas privatizācijas nosacījumiem. Līgumā paredzēts, ka visas ar VN privatizāciju saistītās darbības jāveic 30 nedēļu laikā.

Līgumā paredzētā samaksa konsultantam par sniegtajiem pakalpojumiem sastāv no fiksētā honorāra, kas ir 292 640 ASV dolāru, un no samaksas par veiksmīgu darījumu, kas tiks aprēķināta kā 1,85% no Latvijas valstij piederošo 38.62% VN akciju pārdošanas naudas ieņēmumiem.

PA atgādina - lai īstenotu sekmīgu un starptautiskai komercpraksei atbilstošu VN atlikušās valsts kapitāla daļas privatizāciju, PA 2000.gada 6.jūlijā izsludināja starptautisku konkursu VN privatizācijas finansu konsultanta noteikšanai.

Savukārt 2000.gada 7.decembrī, izvērtējot saņemtos konkursa priekšlikumus un pamatojoties uz konkursa komisijas lēmumu, PA valde apstiprināja par VN privatizācijas finansu konsultanta noteikšanas konkursa uzvarētāju "Raiffeisen Investment AG" veidoto konsorciju.

PA atzīst, ka sarunu process ar konkursa uzvarētāju nebija viegls, tas ilga gandrīz pusgadu. Konsultantu līguma slēgšana iepriekš kavējās, jo puses nevarēja vienoties par līguma nosacījumiem. Tādēļ kādu brīdi PA pat pieļāva iespēju, ka PA par VN konsultantu varētu uzaicināt konsorciju, kas konkursā ieguva otro vietu un kura vārds netiek izpausts.

No PA puses līgumu parakstīja PA ģenerāldirektors Jānis Naglis, bet "Raiffeisen Investment AG" veidotā konsorcija vārdā līgumu parakstīja "Raiffeisen Investment AG" direktors Heincs Hladeks (Heinz Chladek).

Parakstot konsultāciju līgumu, PA ģenerāldirektors atzina, ka "šodien parakstītais līgums ir apliecinājums valdības centieniem turpināt lielo uzņēmumu privatizāciju. Līguma noslēgšanas sarunu norise liecina, ka "Raiffeisen" ir nopietna investīciju banka ar stingru raksturu un skaidriem mērķiem. Tieši tāds konsultants mums ir vajadzīgs, lai VN valsts kapitāla daļa nonāktu gādīgās rokās".

VN valsts kapitāla daļas privatizācijas mērķis ir nodrošināt maksimālus ienākumus Latvijas valstij no VN privatizācijas, pārdodot valstij piederošos 38.62% VN akciju. Turklāt privatizācija jāveic tādā veidā, lai saglabātu naftas un tās produktu tranzītu kā konkurētspējīgu biznesa veidu Latvijā.

Šobrīd valstij pieder 43,62% VN akciju, tajā skaitā 5% VN akciju līdz 2003.gada 1.jūlijam ir rezervētas pārdošanai lielākajam VN privātajam akcionāram "Latvijas naftas tranzīts", kam šobrīd pieder 47,06% VN akciju. Līdz ar to pārdošanai paredzēts piedāvāt 38,62% VN akciju. Paredzams, ka 38,62% valstij piederošo VN akciju realizēs pēc proporcijas 26%, 5% un 7,5%.

VN akcijas kotē Rīgas Fondu biržas oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!