"Parex Bankas" sindicētā kredīta devējiem pirmais maksājums, kas ir paredzēts jau martā, būs nevis iepriekš iecerēto 20% apjomā, bet gan 30%. Tas nozīmē, ka vispirms kredīta devējiem būs jāatdod 232,5 miljoni eiro (aptuveni 163 miljoni latu).
Tā žurnālistiem otrdien paziņoja "Parex Bankas" prezidents Nils Melngailis. Viņš norādīja, ka nākamgad līdz šim paredzēto 50% vietā februārī būs jāatdod 40% jeb 310 miljoni eiro (217 miljoni latu), savukārt 2011. gada maijā atlikušie 30% jeb 232,5 miljoni eiro.

Melngailis norādīja, ka lielākā daļa sindicētā kredīta devēju esot bijuši ar mieru pieņemt veco grafiku, tomēr atsevišķas kredītiestādes iebildušas, tāpēc plāns bija jāmaina.

Melngailis atzina, ka jaunais grafiks šī gada valsts budžetam uzliek par 40 miljoniem latu lielāku slogu. Viņš arī stāstīja, ka pirmā summa - 232,5 miljoni eiro - , kā arī valsts garantijas par pārējo summu ar sindicētā kredīta devējiem būs jānokārto jau līdz 18.martam.

Viņš arī informēja, ka līdz marta beigām jau varētu būt izlemts jautājums par "Parex Bankas" kapitalizāciju jeb bankas pamatkapitāla palielināšanai paredzēto summu. Lai arī vēl nav skaidrs sarunu iznākums ar Eiropas Rekonstrukcijas (ERAB) un kapitāla pietiekamības līmenis, "Parex" prasīs valstij ieguldīt bankā no 220 līdz 225 miljoniem latu. Sarunu iznākums varētu būt zināms tuvāko divu nedēļu laikā.

Tāpat valdība esot uzdevusi Privatizācijas aģentūrai turpināt sarunas par līguma nosacījumiem ar "Nomura International", kas ir stratēģiskais konsultants valstij piederošo "Parex Bankas" akciju pārdošanā.

Jau ziņots, ka "Parex Banka" ar sindicēto kredītu devējiem kopumā ir noslēgusi divus līgumus - 2007. gada 29. jūnijā par 500 miljonu eiro (350 miljoni lati) aizdevumu un 2008.gada 21.februārī par 275 miljonu eiro (192,5 miljoni lati) aizdevumu.

Pērn decembrī Latvijas valdība paziņoja par nodomu pārdot sev piederošo "Parex bankas" akciju daļu. Kopš paziņojuma izskanēšanas interesi un gatavību sniegt konsultācijas par šo darījumu pauda vairākas investīciju bankas.

Saskaņā ar 24. februārī pieņemto Latvijas valdības lēmumu, šī gada 27. februārī tika veiktas izmaiņas "Parex bankas" akcionāru reģistrā un par līdz šim valstij piederošos 85,14% "Parex bankas" akciju īpašnieci ir kļuvusi "Privatizācijas aģentūra", kas nodrošinās tālāku profesionālu rīcību, sagatavojot banku pārdošanai. "Nomura International plc" darbosies kā pārdošanas finanšu konsultants un sniegs atbalstu PA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!