Foto: RIA Novosti/Scanpix
Jelgavā jaunu vagonu rūpnīcu būvē pasaulē lielākais tanku ražotājs no Krievijas "Uralvagonzavod". Satversmes aizsardzības birojs (SAB) minētajā investīciju projektā saskata risku Latvijas drošībai, sestdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Krievijas uzņēmumu Latvijā pārstāv Rīgā reģistrēta firma "Uvz Baltija". Tā pieder Luksemburgā reģistrētai firmai "Uvz international", kuras īpašnieks ir Krievijas valstij pilnībā piederošais "Uralvagonzavod".

Viens no pirmajiem darbiem, ko "UVZ Baltij" Latvijā paveicis, esot bijis lepna 1,3 miljonus eiro vērta savrupnama iegāde Mežparkā. Pēc tam meklēta zeme rūpnīcai – bijušās Jelgavas cukurfabrikas teritorijā. Tās iegādei tērēti 1,4 miljoni eiro. Naudu Krievijas kompānija nežēlojot arī būvējot rūpnīcu. Ja pirms gada solīja ieguldīt 30 miljonus, tagad solījumi krietni auguši, norāda "Nekā Personīga".

"Uralvagonzavod" vadība pieņēmusi lēmumu palielināt projekta apmēru. "Sākumā mēs projektu plānojām uz 30 miljoniem eiro. Šobrīd mēs gatavojam vēl divas kārtas un tas ir vēl papildus 50 miljoni eiro, ko ieguldam šajā projektā un tur gatavosim konteinerus un saliktos vagonus," raidījumam norādījis "UVZ Baltija" valdes priekšsēdētājs Andrejs Sačiks.

Krievijas uzņēmums Latviju izvēlējies, jo šī esot krieviski runājoša valsts ar labu investīciju klimatu un apmācītiem darbiniekiem. Par mātes kompānijas pamatdarbības sfēru – militāro rūpniecību – uzņēmuma vadītājs Latvijā īpaši nerunā, komentē raidījuma žurnālisti.

Sačiks apstirpina, ka Latvijā būvēti tiks tikai vagoni, ne militārā tehnika. Tāpat arī Jelgavas pilsētas Domes priekšsēdētājs (ZZS) Andris Rāviņš investīciju projektā drošības draudus nesaskata, minot, ka pilsētā tiks ražota tikai civilā tehnika.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sniedzis informāciju, ka šobrīd aktīvā kompānijas izvērtēšana Latvijas teritorijā norāda uz iespējamiem riskiem, bet ne draudiem nacionālajai drošībai.

Jelgavas Domes priekšsēdētāja Rāviņa partijas biedrs Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) stāsta, ka par šādu projektu neko nav zinājis, un ka šāda tipa projekti jāvērtē ļoti uzmanīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!