Foto: PantherMedia/Scanpix
Maksātnespējas administrācija pagājušā gada laikā tiesās ir iesniegusi 240 pieteikumus par administratoru atcelšanu no pienākumu pildīšanas konkrētajā procesā, liecina iestādes apkopotā informācija par darbu 2015.gadā.

Vairumā gadījumu - 165 - pieteikumi tiesā ir iesniegti, jo administrators konkrētajā procesā ir pieļāvis būtiskus normatīvo aktu pārkāpumus vai arī saistībā ar normatīvo aktu pārkāpumiem ir bijusi izbeigta administratora sertifikāta darbība.

Sertifikātu anulēšana pagājušā gada laikā ierosināta pieciem maksātnespējas administratoriem. Divos gadījumos tas darīts, pamatojoties uz to, ka tiesa pēdējo divu sertifikāta darbības gadu laikā jau divas reizes ir atcēlusi administratoru no pienākumu pildīšanas konkrētajā maksātnespējas procesā. Divos gadījumos ierosinājums izteikts, jo ar tiesas lēmumu ir konstatēta ļaunprātīga pilnvaru izmantošana. Visos četros gadījumos sertifikāta darbība ir izbeigta.

Vienā gadījumā Maksātnespējas administrācija pēdējo divu gadu laikā bija konstatējusi normatīvo aktu pārkāpumus, tomēr šajā gadījumā ir pagarināts administratīvā akta izdošanas termiņš.

Tiesā pagājušajā gadā iesniegtas 64 sūdzības par pašas Maksātnespējas administrācijas pieņemtajiem lēmumiem. No pieteikumiem 47 gadījumos sūdzības ir noraidītas, piecos gadījumos lēmums atcelts daļēji, 10 gadījumos lēmums atcelts pilnībā, bet divos gadījumos izbeigta sūdzības izskatīšana vai arī tā atstāta bez izskatīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!