Foto: Publicitātes attēli
No otrdienas, 2.jūlija līdz ceturtdienai, 4.jūlijam Dziesmu un XV Deju svētku laikā Rīgā notiks pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), un foruma diskusijas trešdien, 3.jūlijā varēs vērot videotiešraidē arī portālā "Delfi".

Dalībai PLEIF reģistrējušies vairāk nekā 300 latviskas izcelsmes uzņēmēji, pētnieki, finansisti, inženieri, juristi u.c. profesionāļi no 20 valstīm: ASV, Austrālijas, Beļģijas, Horvātijas, Igaunijas, Itālijas, Īrijas, Kanādas, Kataras, Lielbritānijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Norvēģijas, Singapūras, Šrilankas, Šveices, Urugvajas, Vācijas, Zviedrijas un Latvijas.

Forumā tiks pārstāvēti apstrādes rūpniecības, finanšu, jurisprudences, mežsaimniecības, izglītības, transporta, farmācijas, informācijas un komunikācijas pakalpojumu, arhitektūras, dizaina, valsts pārvaldes u.c. sektori.

PLEIF priekšvakarā, 2.jūlijā, plānotas tā starptautisko dalībnieku iepazīšanās vakariņas ar Ministru prezidenta uzrunu.

Savukārt 3.jūlija programmā ir 6 diskusijas: Latvijas vieta globālajā pasaulē, Latvijas uzņēmējdarbības vide, eksportspējīgajās nozares - ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, inovācijas un investīcijas tehnoloģijās, kā arī radošajās industrijās.

Forumu atklās Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdis Jānis Kukainis un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Gundars Strautmanis.

Pirmajā PLEIF diskusiju panelī par Latvijas vietu globālajā pasaulē diskutēs korporācijas "GasEnergoStroi" prezidents Sergejs Čerņins, "Procter & Gamble" viceprezidents Uldis Sīpols, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, bankas "Citadele" padomes locekle Baiba Rubesa. Diskusiju moderēs komentētājs Pauls Raudseps.

Foruma otrajā diskusijā par Latvijas uzņēmējdarbības vidi salīdzinājumā ar Singapūras un ASV debatēs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, "NCH Capital" viceprezidents Kārlis Cerbulis, globālā līderības foruma vadītājs "Siew Thiam Low", Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāve Zlata Elksniņa - Zaščirinska un LTRK viceprezidents Aigars Rostovskis. Diskusiju moderēs žurnālists Edijs Bošs.

PLEIF otrajā daļā, pēc pusdienām sekos divi paralēlu diskusiju bloki, kuros par Latvijas eksportspējīgajām nozarēm - produktu un pakalpojumu sniedzējiem pasaules tirgū pieredzē dalīsies UPB valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns, "Nordic Construction UK LTD" izpilddirektors Juris Lujāns, "Michelin North America Inc." pakalpojumu attīstības vadītājs Roberts Kukainis, Latvijas Balzāma valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš - Āboliņš un "Sakret" direktors Andris Vanags. Diskusiju moderēs DDB Latvija izpilddirektors Andris Rubīns.

Par Latvijas eksportspējīgajiem pakalpojumiem, to starptautisko zīmolvedību diskusijas raisīs AECOM Baltijas reģionālo biroju direktors Arnis Kākulis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, komponiste, "Emmy" balvas ieguvēja Lolita Ritmane, "McKinsey & Company" vecākais eksperts Andris Umblijs un "BTG Systems" viceprezidents Andris Lācis. Diskusiju moderēs LIAA vecākais eksperts Rihards Kalniņš.

Diskusijā par inovācijām un investīcijām tehnoloģijās iesaistīsies Baltijas Inovatīvo pētījumu un infrastruktūras padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, "Performance Systematic CEO" pārstāvis Kārlis Vizulis, "Booz Allen Hamilton" Vecākais projektu vadītājs Zigurts Majumdars, "Real Sound Lab" valdes priekšsēdētājs Viesturs Sosārs un "Imprimatur Capital Fund Management" vadošais partneris Tobijs Mūrs.Diskusiju moderēs Vides Risinājumu institūta izpilddirektore Inese Suija - Markova.

Par inovācijām un investīcijām radošajās industrijas debatēs portāla "FOLD" redaktore Evelīna Ozola, arhitekts Krists Kārkliņš no ASV, Nacionālā Kino centra direktore Ilze Gailīte - Holmberga, Baltiešu filmu festivāla Kanādā dibinātājs Andris Ķesteris un Latvijas mūzikas eksporta biedrības izpilddirektore Agnese Cimuška. Diskusiju moderēs kultūras ministres padomnieks arhitektūras un radošo industriju jautājumos Jānis Dripe.

Foruma noslēgumā "skatu no malas" sniegs starptautiskie investori "AlphaMetrix" CEO Aleks Kīns, "Starshak Winzenburg – Investment Bankers in Chicago" izpilddirektors Džeimss Steplss un "Pampered Chef" vecākā viceprezidente Liza Flinna. Sarunu vadīs Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā prezidents Ivars Slokenbergs.

3.jūlija izskaņā notiks Foruma dalībnieku pieņemšana pie Valsts prezidenta.

4.jūlijā noritēs vairāki PLEIF satelītpasākumi - Rīgas Tehniskās universitātes organizēta diskusija "Inovāciju ekosistēma Latvijā un augstskolu loma tajā," LTRK sarunas par to, kā uzsākt eksportu uz ASV un Lielbritāniju, IT Demo centrā diskusija "Inkubācija 2.0 - iespēja nostiprināt IT nozari Latvijā," savukārt Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts organizē semināru par to, kādas iespējas uzņēmējiem paver Latvijas prezidentūra šai organizācijā.

PLEIF mērķi ir veicināt savstarpēju saziņu un sadarbības projektu veidošanos starp dažādu uzņēmējdarbības nozaru pārstāvjiem Latvijā un pasaulē, investīciju un zināšanu kapitāla piesaisti, ārvalstu investīcijām pievilcīgas un godīgas uzņēmējdarbības vides izveidi, kā arī stiprināt ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu saikni ar Latviju un veicināt to līdzdalību Latvijas ekonomikas izaugsmes procesā.

Pirmā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma organizatori - Pasaules brīvo latviešu apvienība, LTRK un Latvijas Republikas Ārlietu ministrija PLEIF rīko sadarbībā ar Latvijas Republikas Ekonomikas un Kultūras ministrijām, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Rīgas Tehnisko universitāti, Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā un fondu "Laimes Zeme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!