Foto: Publicitātes foto

Valsts prezidents Andris Bērziņš jaunu investīciju piesaistei rosina atļaut pašvaldībām piemērot 50% atlaidi zemes nomas maksai, ja zemi izmanto ražošanas objektu būvniecībai, informēja prezidenta Preses dienests.

Prezidents nosūtīja valdībai ierosinājumu Noteikumos par publiskas personas zemes nomu noteiktu, ka pašvaldībai ir tiesības piemērot nomas maksas līdz 50% uz ražošanas objekta būvniecības laiku, bet ne ilgāk par pieciem gadiem. Tāpat nomas līgumā būtu jāparedz gadījumi, kad nomas maksas samazinājumu var vienpusēji pārtraukt, piemēram, komersanta bezdarbības vai likumpārkāpumu dēļ.

Iespējas samazināt nomas maksu Valsts prezidents pārrunājis ar pašvaldību pārstāvjiem, spriežot par atbalstu uzņēmējdarbībai un investīciju piesaisti Latvijas ekonomikai. "Ņemot vērā ekonomikas tendences un apzinoties to, ka investīciju resursu pieejamība ir viens no svarīgākajiem ekonomiskās attīstības virzītājiem, kā viena no darbības prioritātēm izvirzāma lielāku iniciatīvu deleģēšana pašvaldībām tieši investīciju piesaistē," norādīts prezidenta Preses dienesta paziņojumā medijiem.

Saskaņā ar likumu Par pašvaldībām, vietvaru autonomā funkcija ir sekmēt saimniecisko darbību savā administratīvajā teritorijā un rūpēties par bezdarba samazināšanu, taču atsevišķi spēkā esošie normatīvie akti ierobežo pašvaldību iespējas veiksmīgi attīstīt ekonomisko darbību un piesaistīt investīciju resursus ražošanas attīstībai.

Bērziņš vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (V) uzsver, ka, izvērtējot esošo situāciju un pašvaldību pieredzi investīciju resursu piesaistīšanā, "nākas secināt, ka normatīvajos aktos noteiktais nomas maksas apmērs (1,5% apmērā no kadastrālās zemes vērtības) bez izņēmuma iespējām to samazināt, piemēram, ja investors būvē lielu ražošanas objektu, neļauj atbrīvot investoru no nomas maksas uz būvniecības laiku. Tas ir viens no faktoriem, kas kavē investīciju resursu piesaisti pašvaldībās.

Jaunu ražošanas objektu būvniecības gadījumā pēc nomas līguma noslēgšanas ir nepieciešams laiks projektēšanas darbiem, būvniecībai, ražošanas uzsākšanai un produkcijas realizācijai tirgū. Zemes nomas maksas samazināšana, kamēr uzņēmums parasti vēl negūst peļņu no savas ražotnes, stimulēs uzņēmējdarbības attīstību valstī, uzskata prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!