Foto: LETA
Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) būtu pastiprināti jāturpina uzraudzīt "zaļā iepirkuma" principu ievēršanu valsts un pašvaldību publiskajos iepirkumos, sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Bez šaubām, ka paaugstinātas kvalitātes produkti ir iekļauti iepirkumos kā prioritāri, bet daudzi zem šīs karotītes karoga iepērk arī citu produkciju - lētāku un nekvalitatīvu. Uz to skatās kontroles institūcijas un, es ceru, ka pakāpeniski to lietu sakārtos," sacīja Šure.

Viņa atzina, ka ir gadījumi, kad valsts un pašvaldības institūcijas iepirkumos iegādājas ārvalstīs ražotus lētākus un nekvalitatīvākus produktus, kas tiek uzdoti par vietējiem. Līdz ar to PVD ir jāturpina pastiprināta uzraudzība, lai pārliecinātos par marķējumā norādītās izcelsmes valsts atbilstību pavaddokumentiem.

Ziņots, ka PVD šogad sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas piegādes uzņēmumos ir veicis 13 pārbaudes, lai pārliecinātos par ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanai izmantoto produktu atbilstību "zaļā iepirkuma" prasībām, un 12 gadījumos ir konstatētas neatbilstības.

Tāpat ziņots, ka valdība sēdē pērn 9.septembrī atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto instrukciju, kas nosaka "zaļā publiskā iepirkuma" pamatprincipus pārtikas produktu piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.

Instrukcija sniedz norādījumus pārtikas produktu piegādes iepirkumu dalīšanai daļās, tehnisko specifikāciju sagatavošanai un tajās iekļaujamām obligātām un ieteicamām prasībām, piedāvājumu izvēles kritērijiem, līgumos ietveramām prasībām. instrukcija paredz, ja pasūtītājs tehniskajā specifikācijā nav izmantojis visus instrukcijā norādītos "zaļā publiskā iepirkuma" principus, tam nav tiesību piemērot piedāvājumu izvēles kritēriju zemākā cena. Tāpat instrukcijā ir paredzēts, ka cenas īpatsvars saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma gadījumā nedrīkst būt lielāks par 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!